Dağ ceylanı koruma altında!

Dağ ceylanı koruma altında!

Yürütülen ortak bilinçlendirme çalışmaları ile 2014 yılı sayım sonucuna göre Hatay’da bulunan ceylan sayısında yüzde 17’lik artış tespit edildi.

DAĞ CEYLANLARININ SAYISI 345’E ULAŞTI

Hatay-Kırıkhan, dağ ceylanının ülkemizde yaşadığı tek yer olarak biliniyor. Bu sebeple bu tür Türkiye’nin korumadaki odak noktalarından birini oluşturuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği titiz çalışmalar neticesinde Hatay’ın İncirli köyü ile Sucu köyü arasındaki alanda yaşayan dağ ceylanlarının sayısı yüzde 17 artarak 345’e ulaştı.

HATAY DAĞ CEYLANI SINIRLI BİR ALANDA YAYILIŞ GÖSTERİYOR

Dağ ceylanının ülkemizdeki varlığının yeni ortaya çıkartılması, sınırlı bir alanda yayılış göstermesi ve küçük bir popülasyona sahip olmasından dolayı hakkında çok sınırlı bir bilgi bulunuyor.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin doğusunda kalan dağlık bölgede yayılış gösteren bu tür uluslararası tehdit kategorisinde bulunuyor. İzole ve oldukça küçük olduğu tahmin edilen dağ ceylanı popülasyonu üzerinde kaçak avcılık, yavru toplanması, tarımsal ilaçlar ve yapılaşma gibi kısmen bilinen tehditler mevcut.

HATAY DAĞ CEYLANI ÜRETME İSTASYONU FAALİYETE GEÇTİ

Yaban hayvanlarının tek bir popülasyon olarak sadece bir alanda bulunması, o türün neslini devam ettirebilmesi için büyük risk taşıyor ve herhangi bir hastalık ya da doğal afet sonucu da tür yok olabiliyor. Üretim istasyonları ise bu yok olma sürecinin önüne geçiyor. Daha önce alageyik, yaban koyunu, ceylan ve kelaynak için kurulan yaban hayvanları üretme istasyonlarına bir yenisini daha ekleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu sefer de Hatay Dağ Ceylanı üretme istasyonu kurdu.

Hatay’da bulunan dağ ceylanlarının doğadaki sayımından sonra yapılan envanter çalışmalarında iki dağ ceylanının istasyona alınmasıyla, üretme istasyonu faaliyetlerine başladı. Üretilen dağ ceylanlarının eski yaşam alanlarında doğaya bırakılması ile türün yayılışının artırılması hedefleniyor.