İstiklal Marşımızın 100. Yılı kutlu olsun
Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazmasından bu yana 100 yıl geçti. Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Prof. Dr. Tülin Oygür bağımsızlığımızın sembolü olan İstiklal Marşı'nın 100. yılını unutmadı.
Cumhuriyet Kadınları DerneğiGenel Yönetim Kurulu Adına Genel Başkan Prof. Dr. Tülin Oygür
12 Mart 1912'de bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşı kabul edildi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği marşın kabulune ilişkin basın açıklaması yaptı.
Açıklama şu şekilde:
TBMM, Milli Mücadelenin en zorlu günlerinde, 500 lira ödül koyarak İstiklal Marşı yarışması açar.
Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmamıştır. Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, arkadaşı ve Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy’a katılmama nedenini sorar. “Milletim için yazacağım marş karşılığında para almam, alamam!” cevabını alır. Kazanması halinde para ödenmemesi şartıyla M. Akif Ersoy yarışmaya katılır. 724 eser arasında onun şiiri birinciliğe layık görülür.
M. Akif Ersoy, 12 Mart 1921’de TBMM’de oybirliği ile Milli Marş kabul edilen şiirini “Kahraman Ordumuza” adamıştır. Milli marşlar yazıldığı dönemin karakterini yansıtır. Tam 100 yıl önce bugün kabul edilen İstiklal Marşımız, zorlu günlerde verilen bağımsızlık mücadelesinin, milli şuurun ve milletin ortak sesi olur.
Mehmet Akif Ersoy verilen vatan mücadelesini ve İstiklal Marşı’nın hangi hissiyatla yazıldığını “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” diyerek en güzel şekilde özetlemiştir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis’te okunduktan sonra, “Bu marş bizim inkılabımızın ruhunu anlatır,” dediği İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılında büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u minnetle anıyoruz. İstiklal Marşımız, Türk Milletinin, kendisini esaret altına almak isteyen zalimlere isyanı ve meydan okuması olarak ülkemiz semalarında sonsuza kadar ve onurla yankılanmaya devam edecektir.