Almanya sözde soykırım tasarısını kabul etti

1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren tasarı Alman parlamentosu tarafından kabul edildi. Parlamentoda yapılan oylamada bir çekimser bir aleyhte oy çıktı.

Almanya sözde soykırım tasarısını kabul etti

Alman parlamentosu, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren teklifi kabul etti.

Oturum, geçen yıl 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert'in konuşmasıyla başladı.

Lammert, "Bu parlamento bir mahkeme değildir ve tarih komisyonu değildir. Ama Alman meclisi zor konulardan kaçmaz. Özellikle Osmanlı'da Hristiyanlara ve Ermenilere karşı işlenen soykırım konusunda." dedi. Lammert, "Bugünkü Türk hükümeti 100 yıl önceki olaylardan sorumlu değildir. Ancak o olaylardan bugün gelişecek olayların sorumluluğunu taşır." ifadelerini kullandı.

Lammert'ten sonra Sosyal Demokrat Parti milletvekili Rolf Mützenich söz aldı. Rolf Mützenich, önergenin 2005'te kabul edilen önergeye dayandığını söyledi. Bütün partilerin bu önergeye destek vermediğini söyleyen Sosyal Demokrat Partili vekil, "Mitingler tabi ki kabul edilir, protestolar kabul eidlir. Ama aynı şekilde Alman mevlici soykırımdan siyasi sonuçlar çıkrma hakkına sahiptir." dedi.

Konuşmalarda, Zürih protokollerinin Türkiye ve Ermenistan parlamentolarında onaylanması gerektiği öne sürüldü.

Konuşmalardan sonra oylamaya geçildi. Teklif, iki çekimser oy ve 1 aleyhte oya karşılık çoğunluğun oyuyla kabul edildi.

Tasarının tartışıldığı oturumda hükümet sıralarının çoğu boş kaldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Yardımcısı Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier oylamaya katılmadı. Oturumu Türkiye adına Berlin Büyükelçiliği Müsteşar Yardımcısı Gül Özge Kaya izledi.

İLK İTİRAZ VATAN PARTİSİ'NDEN GELDİ

Alman Meclisi’nde bugün kabul edilen “Ermeni Soykırımını Tanıma Tasarısına” ilk itiraz Vatan Partisi’nden geldi. Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Beyhan Yıldırım, kararın açıklanmasının hemen ardından tasarının iptali için Alman Meclisi’ne itiraz dilekçesi verdi.

Dilekçede parlamentoların soykırım kararı verme yetkisinin bulunmadığına dikkat çekilirken, Alman Meclisi’ne AİHM’de görülen Perinçek-İsviçre Davası kararlarına uyma çağrısında bulunuldu.

ulusalkanal.com.tr