Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Amaç kaliteli eğitim ve fırsat eşitliği

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine gelecek yeni sistem için birden fazla başlık üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bunlardan birinin her lisenin kendi sınavını yapması olduğunu söyleyen Yılmaz, öğrencilerin not ortalamalarına göre de yerleştirilebileceğini belirtti. Bakan Yılmaz, yeni sistemde sınavların yazılı olacağını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Amaç kaliteli eğitim ve fırsat eşitliği

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimlerden Liselere Geçiş sınavının kaldırılmasının ardından yeni gelecek sisteme ilişkin konuştu.

Yılmaz, birden fazla sistem üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti, sistemlerin ayrıntılarını anlattı.

Bu sistemlerden birinin her lisenin kendi sınavını yapması olduğunu belirten Yılmaz, isteyen okulların başka liselerin sınav sonuçlarına göre de alım yapabileceğini ifade etti.

Ancak bunun bazı sakıncaları olduğunu söyleyen Yılmaz, hem soru hatalarının fazla olabileceğini hem de sınav takvimlerinin çakışma ihtimalinin bulunduğunu kaydetti.

Yılmaz, diğer bir sistemin ise ortaokul mezuniyet puanına göre öğrencilerin yerleştirilmesi olduğunu belirtti. Bunun için de okullardaki yazılı sınavların merkezden gelen sorularla yapılabileceğini ifade eden Yılmaz, bir soru havuzu oluşturacaklarını duyurdu.

Bakan Yılmaz, üzerinde çalıştıkları son sistemin ise öğrencinin evine en yakın okula yerleştirilmesi olduğunu açıkladı. Bir kısım öğrencinin evine yakın okula kayıt ettirilmesini sağlayabileceklerini belirten Yılmaz, bunun için de kendilerinin merkezi sınav yapacağını söyledi. Fen Liselerine giriş için ise bazı kriterler bulunduğunu hatırlatan Milli Eğitim Bakanı, en başarılı yüzde 5-10'luk dilime giren öğrencilerin bu liselere kayıt yaptırabildiği bir sistem hazırlanabileceğini savundu.

Testlerin öğrencinin bilgisini ölçemediğini savunan İsmet Yılmaz, hangi sistem gelirse gelsin sınavların hepsinin yazılı, açık uçlu sorulardan oluşacağını belirtti.

NTV canlı yayında konuşan İsmet Yılmaz'ın gündeminde, üniversitelere giriş sınavları da vardı. YGS ve LYS ayrımının ortadan kaldırılarak tek sınava dönüştürdüklerini söyleyen Yılmaz, eşit ağırlık, sözel, sayısal ve dil olmak üzere 4 puan türü olacağını ifade etti.

İki gün içinde bütün sınavları tamamlayacaklarını kaydeden Yılmaz, uygulamanın bu yıl başlayacağını söyledi.

"TEST OLMAYACAK"

Hiçbirinde test yok. Test kesinlikle öğrencinin ne öğrendiğini ölçmez. Üç alternatif üzerinde çalışıldı. Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Duyurabilirsin dendiğinde kamuoyuna duyuracağız.

ulusal.com.tr

ismet yılmaz Milli Eğitim Bakanı