Yemen'de insanlık dramı! "Suudi Arabistan ambargosu kaldırılmalı"

Yemen'de korkunç bir insanlık dramı yaşanıyor...Suudi Arabistan'ın tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak ekonomik ambargo uyguladığı ülkede yedi milyon kişi açlığın kıyısında... Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü temsilcileri Suudi Arabistan'ın uyguladığı ablukanın devam etmesi durumunda dünyadaki en büyük kıtlığın yaşanabileceği uyarısında bulundu

Evsiz kalan milyonlarca çocuk hastalığın, açlığın ve savaşın pençesinde yaşam mücadelesi veriyor...

Suudi Arabistan'ın güneyi...Yemen Cumhuriyeti... Dünyanın en korkunç insanlık dramının yaşandığı yer.

Eylül 2014'te başkent Sana'da başlayan savaşta hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 194'e yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kolera salgınından etkilelenen hastaların yüzde 50'si ölenlerin de yüzde 32'si çocuk. Temiz içme suyu sıkıntısı ve atıkların toplanamaması sonucu yaklaşık 3 milyon kişinin daha koleraya yakalanma riski bulunuyor.

Arap Yarımadası'nda yaşanan bu insanlık dışı dramın sebebi ise Suudi Arabistan'ın Yemen'e uyguladığı ambargo. Yemen'de havaalanları, limanlar ve kara sınırlarının Suudi Arabistan tarafından kapatılması sonucu, milyonlarca çocuk ve sivil temel insani yardım malzemelerinden mahrum kalıyor. Sivillerin temel ihtiyaçlara erişimi tamamen engelleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı raporda koleranın Yemen'in 22 vilayetinden 21'inde yayıldığı bilgisi verildi.Şimdiye kadar 900 bin insan hastalıktan etkilendi.

Birleşmiş Milletler Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine Yemen'de başta Hudeyde Limanı olmak üzere tüm sınırların açılması çağrısında bulundu. Ülkede nüfusun tamamına sadece 120 gün yetecek kadar pirinç kaldığını söyledi.

İngiliz gazetesi The Independent Yemen'de 50 binden fazla çocuğun 2017 sonuna kadar, yani 45 gün içinde ölümle burun buruna geleceğini yazdı.

Uluslararası koalisyonun Yemen'e uyguladığı ambargoda Suudi Arabistan'ın yanı sıra Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler yer alıyor.

HABER: MELİSA AKBAŞ

ulusal.com.tr

Yemen suudi arabistan