AYM'ye uyarı

Saygın üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümlerinden akademisyenler, Balyoz ve İstanbul Askeri Casusluk davaları için karar aşamasında olan Anayasa Mahkemesi'ni uyardı. Akademisyenler, dijital verilerdeki sahteciliklerin bilimsel olarak kanıtlandığını, delil olarak kullanılamayacağını bir kez daha vurguladı.

AYM'ye uyarı

ODTÜ'den Boğaziçi Üniversitesi'ne, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin akademisyenleri Anayasa Mahkemesi'ni uyardı.

Bir bildiri yayımlayan Bilgisayar mühendisliği bölümü akademisyenleri, Balyoz ve İstanbul Askeri Casusluk davalarındaki dijital verilerle ilgili bilirkişi raporlarının görmezden gelindiğine dikkat çekti.

Akademisyenlerin imzaladığı açıklamada, kumpaslara konu dijital verilerin delil niteliği taşımadığı vurgulandı.

"Uzman kanaatimize göre, aslında kanıtsal geçerliği olmayan dijital verilere dayalı olarak yüzlerce insanın ağır hapis cezalarına çarptırıldığına üzülerek tanık olduk. Başvuruları değerlendirme aşamasında olan Anayasa Mahkemesi üyelerini bir kez daha konunun mesleğimizle ilgili yönü hakkında bilgilendirme gereğini duyuyoruz."

Akademisyenler Balyoz dijitallerindeki sahteciliğe dikkat çekti.

"Balyoz davasında delil olarak sunulan dijitallerin sahte oldukları, iddia edilen yer ve zamanlarda idddia edilen kişiler tarafından hazırlanmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu sahtecilikler üniversitelerde seminerlere konu olmuş, uluslararası adlî bilişim konferanslarında örnek olay olarak ele alınmıştır. "

Bildiriye; Boğaziçi ve Ortadoğu Teknik, İstanbul Teknik ve Marmara üniversitelerinin bilgisayar mühendisliği bölümünden imza attı.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr