Dünyada Kovid-19 salgını

Kovid-19 virüsü tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde de mutasyon paniği yaşanıyor. İngiltere'nin başkentinde ise acil durum ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü, düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğunun henüz aşı alamadığını açıkladı.

Dünyada Kovid-19 salgını

Dünya, Kovid-19 etkisi altında. Toplam vaka sayısı 89 milyon 361 bini geçti. Salgınla mücadele tüm hızıyla sürüyor.

Salgınının merkez üssü haline gelen ABD'de bilanço giderek ağırlaşıyor. Ülkede vaka sayısı 22 milyon 456 bine tırmandı. 378 bin 149 kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan ABD'de Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü, virüsün mutasyona uğramış türünün olabileceği konusunda kaygılı. Virüsün daha bulaşıcı bir başka varyantının olduğu iddia ediliyor. Görev Gücü tarafından eyaletlere gönderilen raporda, son zamanlarda tespit edilen yeni vakaların ilkbahar ve yaz aylarında kaydedilen sayının neredeyse iki katı olduğu açıklandı.

LONDRA'DA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

İngiltere'de de Kovid-19'un mutasyona uğramasının ardından vaka sayıları giderek tırmanıyor. Son 24 saatte 68 bin 53 Kovid-19 vakası tespit edildi. Bin 325 kişinin hayatını kaybetmesi ile de salgının başından bu yana en yüksek günlük ölü sayısı kayıtlara geçti. Ülkenin başkenti Londra'da da acil durum ilan edildi. Londra Belediye Başkanı Sadık Han, virüsün kontrolden çıktığının altını çizdi:

''Her 30 Londralıdan birinde artık Kovid-19 var. Hemen harekete geçmezsek Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin kapasitesi aşılabilir ve daha fazla insan ölebilir. Acil durum ilan ediyoruz çünkü bu virüsün kentimize yönelik tehdidi kriz noktasında.''

SUUDİ ARABİSTAN KRALI KORONAVİRÜS AŞISI OLDU

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud koronavirüs aşısı oldu. Kral Selman’ın hangi aşıyı olduğu bilgisi paylaşılmadı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise ülkede 7 Ocak itibarı ile toplam 137 bin 862 kişiye Pfizer-BioNTech aşısı yapıldı.

Düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğu henüz aşı alamadı. Çözüm için ise bilim insanları Çinli yetkililerle görüşmeler yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, 36'sı yüksek, 6'sı orta gelirli olmak üzere 42 ülkede Kovid-19 aşılamalarının başladığını belirtti. Ghebreyesus, konuyu ''açık bir sorun'' olarak değerlendirdi.

dünya Kovid19 salgını