''Ankara'nın bilgisi olmadan yapılamaz''

İsrail "tanırız", AKP "kabul edilmeli" dedi, Irak'ı bölmek için iki önemli destekçisinden onay alan Bölgesel Kürt Yönetimi'nden de açıklama geldi. Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami, "Bağımsızlık adımı atsak dahi liderliğimizin Ankara’nın tam olarak bilgisinin olmadığı hiçbir şey yapmaz" dedi. Hawrami'nin, hayalindeki sınırları Kerkük ve Telafer'i de içine alacak şekilde tarif etmesi dikkat çekti.

''Ankara'nın bilgisi olmadan yapılamaz''

İsrail "Kürdistan'ı tanırız" dedi, ikinci destek ise AKP hükümetinden geldi. Hürriyet'e konuşan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, bağımsızlığın Türkiye'nin haberi olmadan ilan edilmeyeceğini söyledi.

IBKY Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami,"Konfederasyon ya da bir tür bağımsızlık yönünde bir adım atacak olsak dahi liderliğimizin Ankara’nın tam olarak bilgisinin olmadığı hiçbir şey yapacağını düşünmüyorum. Başkalarını etkileyecek kararlar alıyorsak mutlaka her aşamasında tam istişare olacaktır." dedi.

Hawrami, kendi kaderini tayin etmenin doğal hakları olduğunu iddia etti.

Hawrami, hayalindeki sınırları da tarif etti. Buna göre, batıda Türkmen şehri Telafer'i de içine alacak şekilde Sincar kasabası yer alıyor.

Hawrami, Kerkük'ü de alarak, bölgesel yönetimin petrol payını yüzde 17'den 30'a çıkarmayı planladıklarını anlattı. Hawrami, Kerkük'te referandum yapılacağını öne sürdü.

Bölgesel Yönetim Bakanı Hawrami'nin bu açıklamalarının arkasında İsrail ve AKP hükümetinin bağımsızlık desteği bulunuyor. İlk olarak İsrail yönetimi, Kürdistan kurulması halinde tanıyacağını açıklamıştı.

Financial Times'a konuşan AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik de bağımsızlık talebine destek vermişti.

ulusalkanal.com.tr