Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan televizyonlara düzenleme
Ev ve büro tipi elektrikli ve elektronik cihazların elektrik enerjisi tüketimiyle ilgili çevreye duyarlı tasarım gerekleri belirlendi. Cihazın kapalı konumdaki enerji tüketimi 0,50 vatı geçemeyecek
Ev ve büro tipi elektrikli ve elektronik cihazların hazır bekleme, kapalı ve ağa bağlı hazır bekleme modlarındaki elektrik enerjisi tüketimiyle ilgili çevreye duyarlı tasarım gerekleri yeniden düzenlendi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Ev ve Büro Tipi Elektrikli ve Elektronik Cihazların Hazır Bekleme ve Kapalı Moddaki Elektrik Enerjisi Tüketimleri ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, Ev ve Büro Tipi Elektrikli ve Elektronik Cihazların Hazır Bekleme ve Kapalı Moddaki Elektrik Enerjisi Tüketimleri ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ'in adı, "Ev ve Büro Tipi Elektrikli ve Elektronik Cihazların Hazır Bekleme, Kapalı ve Ağa Bağlı Hazır Bekleme Modlarında Elektrik Enerjisi Tüketimleri ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ" olarak değiştirildi.
Tebliğ, Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik, ev ve büro tipi elektrikli ve elektronik cihazların hazır bekleme, kapalı ve ağa bağlı hazır bekleme modlarındaki enerji tüketimiyle ilgili çevreye duyarlı tasarım gereklerini düzenliyor.
Cihazın kapalı konumundaki enerji tüketimi ve sadece tekrar devreye girme işlevi sağlayan veya tekrar devreye girme işleviyle etkinleştirilen yeniden devreye girme işlevinin gösterilmesini sağlayan durumdaki enerji tüketimi 1 vatı geçmeyecek. Ayrıca cihazın bilgi veya durum gösterimi sağlayan veya sadece tekrar devreye girme işleviyle bilgi veya durum gösterimini bir anda sağlayan durumdaki enerji tüketimi 2 vat, herhangi bir kapalı konumdaki enerji tüketimi ise 0,50 vat ile sınırlı olacak.
TELEVİZYONLARA KABLOSUZ AĞ AYARI
Bakanlığın, Televizyonlar ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre, televizyonların kapalı konumundaki güç tüketimi, yeniden devreye girme işlevi sağlayan güç tüketimi 1 vatı, sadece bilgi veya durum ekranı sağlayan veya sadece yeniden devreye girme işleviyle bilgi veya durum ekranı kombinasyonunu sağlayan herhangi bir durumdaki güç tüketimi 2 vatı, herhangi bir kapalı moddaki güç tüketimi ise 0,30 vatı geçmeyecek.
Ağa bağlı bir televizyon, kablosuz ağa bağlanabiliyorsa, kullanıcısına kablosuz internet bağlantısının ya da bağlantılarının faaliyetinin durdurulması ihtimalini de sunacak. Bu zorunluluk, amaçlanan kullanım için tek bir kablosuz ağ bağlantısına dayanan ve herhangi bir kablolu ağ bağlantısı bulunmayan ürünlere uygulanmayacak. Ağa bağlı televizyonlarda güç tüketimi işlevi veya benzer işlevler, ağa bağlı televizyonun tüm ağ kapıları için geçerli olacak.
POMPALARA DA TASARIM DÜZENLEMESİ YAPILDI
Bakanlığın, Su Pompaları İle İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik su pompalarının piyasaya arz edilmesiyle ilgili çevreye duyarlı tasarım gerekleri belirleniyor. Farklı ürünlere de entegre olanlarını kapsayacak şekilde, santrifüj temiz su pompalarının piyasaya arzı için eko tasarım gereklilikleri tespit edilen tebliğ, 10 dereceden düşük ve 120 dereceden yüksek temiz su uygulamaları için özel tasarlanmış yangın söndürme amaçlı su pompalarını, pistonlu pompaları ve kendinden emişli pompaları kapsamıyor.
Bakanlığın, Bağımsız ve Ürünlere Entegre Salmastrasız Devirdaim Pompaları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Salmastrasız bağımsız devirdaim pompalarının 1 Şubat 2016'dan itibaren, ürünlere entegre salmastrasız devirdaim pompalarının ise 1 Şubat 2018'den itibaren tanımlanan verimlilik seviyesine ve 0,23'ten daha yüksek olmayan bir enerji verimliliği endeksine sahip olması gerekecek. (AA)