Define avcıları kültürel zenginlikleri talan ediyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bazı kültürel zenginlikler define avcıları tarafından talan ediliyor.

Define avcıları kültürel zenginlikleri talan ediyor

Şantiye kurulmuşcasına rahat kazılar yapan definecilerin geride bıraktığı atıklar, çevre kirliliğine neden oluyor. Torba ile Mumcular mahalleleri arasında kalan Demir mevkiinde bulunan ören yerinde, 10 metre derinliğinde bir çukur açıldığı ortaya çıktı. Define avcıları tarafından dinamit patlatılarak açılmış olabileceği düşünülen çukur nedeniyle, Lelegler'den günümüze kadar sağlam kalan tarihi duvarların bir kısmı çökerken, büyük bir kısmı da çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.

M.Ö. 1100’lü yıllarda Bodrum yarımadasının yüksek kesimlerine yerleştiği tahmin edilen Lelegler’den kalma izlerin yer aldığı ören yerinde, açılan çukurdan çıkan toprakların bidonlar ve çuvallarla 5 metre uzaklıktaki yamaca döküldüğü tespit edildi. Kaçak kazının ardından bölgede toprak dolu onlarca çuval ve bidonun bir kısmı açıkta bırakılırken, bir kısmının da toprakla örtülmeye çalışıldığı görüldü.

Bodrum’da harita mühendisliği yapan ve 16 yıldır Bodrum yarımadasındaki dağları karış karış gezen doğasever Hıdır Çam, bölgede bir çok uygarlığın yaşadığını tahmin ettiğini belirterek, “Burada çeşitli uygarlıklar üst üste binmiş durumda. En eskisinden Leleg kalıntıları var. Benim tahminim, mesleğim değil ama bunun üzerine ikinci, üçüncü uygarlıklar geçmiş gibi duruyor. Ama yukarıda çektiğimiz görüntüler Lelegler'den kalmış gibi duruyor. Burası tepe noktasında olduğu için eski dönemdeki insanların korunması için, güvenliği için birkaç uygarlık tarafından kullanıldığını tahmin ediyorum" dedi.

“BÜYÜK BİR GÖMÜ PEŞİNDELER"

Gelişen teknolojik sistemlerle bölgede yapılan kazı çalışmasının gelişigüzel olmadığını belirten Hıdır Çam, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Burası vahim bir şey. En az 8-10 metre bir çukur var ve çukurdan sonra sola doğru bir gidiş var. Dağcı olmamıza rağmen biz de içeri giremedik. Yani burada çok büyük kazılar yapılmış. Dinamit dahi kullanmış olabilirler. Şimdiki yeni dönemde artık insanlar rastgele kazmıyorlar, sinyal alarak yeteri kadar bilgi aldıktan sonra kazıyorlar. Demek ki bir şeyler sezmiş olmaları lazım ki en az 10 metre hatta tünellerle devam eden kalıntılar var. Burada büyük bir gömü peşinde koştukları kesin, koşarken de gördüğünüz gibi duvarlar yıkılmış. Belki çok yakında geldiğimizde bu duvarları da göremeyeceğiz."

"TURİZME KAZANDIRMALIYIZ"

Bodrum yarımadasının yüksek tepelerinde bir çok uygarlığın yaşadığını belirten ve bölgede kış turizmini canlandırmak için projeler üreten Hıdır Çam, “Bodrum yarımadası milattan önceki yıllardan bugüne insanların yaşadığı bir toprak. Bu hayatı Bodrum turizmine kazandırmamız gerekiyor” diye konuştu.