Türk Askeri, Başika'ya ne zaman yerleşti

Türk askerinin Başika'daki varlığı Bağdat ile Ankara arasında krize neden oldu. Peki, Türk Silahlı Kuvvetleri neden bölgede? Musul ve Erbil arasındaki bölgedeki TSK varlığının amacı ne? 90'lı yıllarda kurulan Başika karakoluna karşı Amerika hangi faaliyetleri yürüttü. İşte, 90'lı yıllarda Irak'ın kuzeyindeki PKK'yı bitirme harekâtının komuta heyetinde yer alan emekli Orgeneral Necati Özgen'in Ulusal Kanal'a yaptığı tarihi açıklamalar...

Türk Askeri, Başika'ya ne zaman yerleşti

Musul'un IŞİD'ten temizlemek için yapılacak operasyonun arefesinde Ankara-Bağdat arasında Başika gerilimi patlak verdi. Hem Irak merkezi hükümetinin hem de Ankara'nın yaptığı açıklamalarla ilişkiler bir anda gerildi.

Peki Türk askeri Başika'ya ne zaman konuşlandı? Türk ordusunun amacı neydi?

90'lı yıllardı. Amerika'nın Irak'ın kuzeyinde otorite boşluğu yaratarak PKK'ya alan açma faaliyetlerine karşı Türk ordusu Irak'ın kuzeyindeki PKK'yı bitirme harekâtını planladı.

Amerika Saddam'ı kısıtlayarak PKK'nın önünü açtı. 36. paralel yasağını nedeniyle PKK Türkiye'ye karşı eylemlere hız verdi. Türk Ordusu duruma el koydu. Dönemin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Necati Özgen, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'e bir öneri sundu. Bitlis de hemen çalışma yapılması talimatı verdi. Ve ilk adım da Barzani'yle Talabani'yi barıştırmak oldu.

Irak'ın Selahattin kentinde Eşref Bitlis ve Necati Özgen Barzani ve Talabani'yle bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre, Türkiye Irak'ın kuzeyindeki belli noktalara karakollar kuracak, Irak da PKK'yla mücadele edecekti.

O bölgede kurulan karakollardan biri de Başika'daydı. Karakol zamanla büyüyerek bugün Türkiye ile Irak arasında krize neden olan tabura dönüştü.

Harekâtı planlayan komuta heyetinde yer alan Orgeneral Necati Özgen'e göre 1926 yılında Irak ile yapılan anlaşma da halen geçerli. Anlaşmaya göre, Irak hükümeti sınırlardan terörist ve silah geçişini engelleyemezse Türkiye'nin müdahale hakkı mevcut.

ulusalkanal.com.tr