Mehmet Doğan tarım sektöründeki son durumu aktardı

İzmir Tarımsal İşletme Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Doğan, Can karadut’un sunduğu Günaydın Türkiye programına konuk oldu.

Mehmet Doğan tarım sektöründeki son durumu aktardı

Tarım sektöründe girdi maliyetlerine ilişkin olarak Mehmet Doğan, "Girdi maliyetlerinin en önemli ayağı dövizle sağlanan yem hammaddeleri oluşturuyor.Bu nedenle döviz yükseldikçe yeterli ithalatın yapılamaması ihtiyacı karşılayacak yem ham maddesinin bulunamamasına yol açıyor. Aynı zamanda ülkemizin dışa bağımlılığı nedeniyle dövizin yükselmesiyle maliyetler de yükseltiyor.Bu durumda üretici kar edemiyor’’ dedi.

Tarım üreticisinin borçlanma sorununa ilişkin ‘’Bugün Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründeki üreticiler ya özel bankalara ya da tefecilik mantığıyla çalışan aracılara borçlanarak ayakta kalıyor.Devlet üreticileri özel bankaların ve tefecilerin elinden kurtarmak için Ziraat bankasını yeniden devreye sokmalıdır.Ziraat bankası üreticilerin borçlarını devralmalı ve uzun vadede yapılandırmalıdır.’’ önerisini sundu.

Türkiye’nin ekonomik trendinin sürekli büyüme eğiliminde olduğundan bahseden Doğan, "Tarım sektörü güncel ekonomik şartlara göre yeniden ele alınmalı ve planlanmalıdır.Üretim çok boyutlu bir faaliyet olduğu için sadece ekonomik hayatı değil aynı zamanda toplumunda karakterini belirler.Bu nedenle sağlıklı bir üretim,sağlıklı beslenme ve istihdamın önünü açar.Toplumumuzun üretimden uzaklaştığı ortamlar terör örgütlerinin güçlenmesine zemin hazırlar’’ uyarısında bulundu.

Mevsimlik işçilerin sorunlarıyla ilgili olarak ‘’Mevsimlik işçiler tarım sektörünün en önemli problemidir.Kovid-19 salgınından önce de çoğu işçi tarlalardaki çadırlarda hijyenden uzak bir şekilde barınmak zorunda kalıyordu.Bu problemlerin giderilmesi için yerel yönetimler mevsimlik işçilerin karşılaştığı sorunlar karşısında daha aktif rol oynamalıdır.’’ dedi.

Son olarak çiğ süt üreticilerinin sorunlarına değinen Doğan, ‘’Çiğ sütün mutlaka zamanında toplanıp işlenmesi gerekiyor.Bu nedenle sıhhi koşullar geliştirilmelidir.’’ diyerek sıhhi koşulların sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

mehmet doğan tarım sektörü