Türkiye'den Rusya'ya çok sert tepki

Suriye'de terör örgütlerine hava harekatı düzenleyen bir Rus jeti, Türk hava sahasını ihlal etti. Sınırda devriye uçuşu yapan iki F-16 savaş uçağımız Rus jetine önleme uçuşu yaptı. Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ni bakalığa çağırarak nota verdi. Rusya'dan da "Suriye’de gerçekleştirdiğimiz operasyon, Türkiye ile ilişkilerimizin bozulmasına neden olmayacaktır. Notada bahsi geçen durumları inceleyeceğiz" açıklaması yaptı

Türkiye'den Rusya'ya çok sert tepki

Suriye'de terör gruplarına hava operasyonları düzenleyen Rus jetleri 3 Ekim'de Türk Hava Sahası’nı yaklaşık 5 deniz mili ihlal etti.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Yayladağı sınırının karşısında terör hedeflerini bombalayan bir Rus jeti Türk hava sahasını ihlal etti. Bölgede devriye uçuşu yapan iki Türk F-16 uçağı Rus jetine önleme uçuşu yaptı. Bunun üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını terkederek Suriye’ye geçti.

Olayın ardından Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Büyükelçiye nota verildi. Dışişlerinden yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da Rus mevkidaşını arayarak Türkiye'nin tepkisini dile getirdiği ifade edildi.

Konuyla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de açıklama yapıldı. Açıklamada, devriye uçuşu yapan iki adet F-16 uçağımızın MIG-29 uçağı tarafından toplam beş dakika 40 saniye taciz edildiği belirtildi.

Rusya'dan ilk açıklamayı ise Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptı. Peskov, "Suriye’de gerçekleştirdiğimiz operasyon, Türkiye ile ilişkilerimizin bozulmasına neden olmayacaktır" dedi. Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne notanın teslim edildiğini söyleyen Peskov, "Belgede bahsi geçen durumları inceleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Hurriyet Daily News'a konuşan Rus yetkililer de sorunun "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise, "Bunun bir kaza olduğuna inanmıyorum. Bu Rusya'nın yaptıklarına ilişkin endişelerimizi doğruluyor." dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.

Sözkonusu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağırılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden RF’nin sorumlu olacağı bildirilmiştir.

Ayrıca, Sayın Bakanımız Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u 3 Ekim günü arayarak konuyla ilgili benzer görüşleri tekrarlamış ve tepkimizi dile getirmiştir. Sayın Bakanımız, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da durumu değerlendiren telefon görüşmeleri yapmıştır. Sayın Bakanımız NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacaktır.

ulusalkanal.com.tr

türkiye rusya suriye uçak dışişleri bakanlığı