ABD'den Türkiye'ye "Durdurun" talebi

Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddiası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'deki temasları sırasında da gündeme geldi. Kerry'nin Türkiye'den "IŞİD ile yaptığı petrol ticaretinin durdurulmasını" istediği ifade edildi. Kerry'nin "IŞİD'in petrol tankerleri şimdiye kadar hava operasyonlarında hedef olmadı ama bu bir seçenek" dediği belirtildi.

ABD'den Türkiye'ye "Durdurun" talebi

Türkiye'nin IŞİD terör örgütü ile petrol ticareti yaptığı iddiası, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Ankara temaslarında gündeme geldi. Kerry Türkiye'den, IŞİD ile petrol ticaretinin durdurulmasını istedi.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; Ankara'da bir dizi temaslarda bulunan Kerry, Cumhurbaşkanı, Başkabakan ve Milli Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede, IŞİD'in finans kaynaklarını da masaya yatırdı.

IŞİD’in en büyük gelir kaynaklarından birinin petrol ticareti olduğunu belirleyen Amerikan Yönetimi, konuyu Türk yetkililerle geniş bir şekilde ele aldı.

Görüşmelere katılan üst düzey bir Amerikan yetkilisi, "Ticaret, havadan görülebilecek biçimde tankerlerle yapılıyor. Bu tankerler şimdiye kadar hava operasyonlarında hedef olmadı ama bu bir seçenek" dedi.

Amerika'nın yüksek tirajlı gazetelerinden New York Times ise konuyu birinci sayfasına taşıdı. Haberde, Obama Yönetimi’nin IŞİD’in milyonlarca dolarlık petrol gelirini kesmek için çalıştığını yazdı. Gazetenin haberinde, çoğu karaborsa piyasada satılan bu petrol için NATO müttefiği Türkiye’nin ikna edilemediği iddia edildi.

Haberde, "Yönetimin bu konuda Türkiye’yi açıkça eleştirmekten kaçındığını ancak perde arkasında görüşmelerin sürdüğü" ifadelerine yer verildi.

ulusalkanal.com.tr