Düşürülen uçağın faili belli oldu

Malezya uçağını Ukrayna'nın vurduğu ortaya çıktı. 298 kişinin hayatını kaybettiği Malezya uçağının Ukrayna tarafından vurulduğu Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları zirvesinde belgeleri ile birlikte ortaya kondu. Uçağın askeri tatbikat sırasında "yanlışlıkla" vurulduğu belirtildi.

Düşürülen uçağın faili belli oldu

Düşürülen ve 298 kişinin hayatını kaybettiği Malezya uçağının Ukrayna uçaksavar sistemi tarafından vurulduğu ortaya çıktı.

Uçağı kimin vurduğu Avrupa Birliği zirvesinde belgeleriyle birlikte açığa çıktı.

Ukrayna hava savunma sisteminin Boeing 777’yi “yanlışlıkla” vurduğu uydu ve askeri dellillere dayandırılarak belgelendi.

Aydınlık gazetesinden Şafak Terzi'nin haberine göre uçağın, askeri tatbikat sırasında "tekink hata" nedeniyle vurulduğu 22 Temmuz'da yapılan AB Dışişleri Bakanları konseyi zirvesinde ele alındı.

Aydınlık'a konuşan Hollandalı yetkili zirveye yansıyanları şu sözlerle aktardı

"AB zirvesinde konuşulduğu gibi, hava hedeflerinin tespit edilerek yakalanması amacıyla yapılan askeri tatbikatta, Kiev denetimindeki uçaksavar sistemi Boeing 777’yi bir hata sonucu hedef almış. Tatbikatın senaryosuna göre, Ukrayna SU-25 savaş uçağı düşman kuvvetlerin hava savunma birliklerinin hedefindeyken vurulma ihtimali bilgisayar simülasyonu ile tatbik edilmeye çalışılmış. Ancak teknik bir hatadan dolayı, -ki bu işlemin tüm süreci şu an incelenmekte- Boeing hedef olarak tespit edilmiş ve eğitim simülasyonu yerine gerçek bir fırlatma gerçekleştirilmiş. Bunun sonucunda sivil uçak vurularak yere indirilmiş"

AB zirvesine gözlemci olarak katılan Rus diplomatlar, Washington’un AB ülkelerine bu konuyu kapatmaları için müthiş bir baskı oluştuğunu ve Malezya uçağının Donetsk’teki öz savunma birlikleri tarafından indirildiği yönünde propagandaya katılmaları için teşvik ettiğini belirtti.

Uçağın düşürülmesinin hemen ardından Washington, uçağın Rusya yanlıları tarafından düşürüldüğünü iddia etmişve Rusya'yı suçlamıştı.

ulusalkanal.com.tr