Açılım masasında 11 öneri

Üst düzey katılımla, AKP ve PKK'nın Diyarbakır'da kurduğu açılım masasında, 11 öneri üzerinde yoğunlaşıldı. PKK temsilcileri, tıkanan sürece yeniden ivme kazandırmak için "Açılıma yasal güvence, hasta tutukluların serbest bırakılması, karakol inşaatlarının durdurulması" maddelerini masaya koydu. CHP'nin de sürece dahil edilmesi istendi.

Açılımın enstürümanları AKP ve PKK'nın, çıkmaza giren bölünme sürecini yeniden canlandırmak için Diyarbakır'da düzenlediği çalıştayda belli başlıklar üzerinde yoğunlaşıldı.

11 başlıkta toplanan önerilerden bazıları, "Açılıma yasal güvence, hasta tutukluların serbest bırakılması, karakol inşaatlarının durdurulması" oldu.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, PKK tarafından yönetilen Demokratik Toplum Kongresi temsilcileri PKK lideri Abdullah Öcalan'ın da her fırsatta dile getirdiği "Açılama yasal güvence" talebini masaya koydu. Gazeteci ve akil insanlar heyetinin Öcalan'la görüştürülmesi istendi.

"Anadilde eğitim" talebinin yasalaştırılması ve "Hasta tutukluların serbest bırakılması" açılımın koordinatörü Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve diğer bakanların önüne sunuldu.

Güneydoğu'daki karakol ve kalekol inşaatlarının durdurulması ve bölgede yeni çalıştaylar düzenlenmesi PKK temsilcilerinin talepleri arasında yer aldı.

Açılımın Meclis kontrolünde yönetilmesi ve CHP'nin de sürece dahil edilmesi istendi. Meclis bünyesinde hakikatleri araştırma komisyonu kurulması önerisi gündeme getirildi.

ulusalkanal.com.tr