Rum Yönetimi, İsrail ile birlikte ilk kez kara tatbikatı düzenledi

İsrail ile Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin yaptığı ortak kara tatbikatına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada tatbikatın "Kıbrıs müzakerelerinin ruhuna aykırı" olduğu belirtildi. Tatbikatın Türkiye'nin her yıl Kıbrıs'ta düzenlediği arama kurtarma tatbikatı ile aynı döneme denk gelmesi de dikkat çekti.

Bu ay sonu yapılacak Kıbrıs müzakerelerine sayılı günler kala adanın gündemi askeri tatbikatlar oldu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail ile birlikte ilk kez kara tatbikatı düzenledi. Tatbikatın senaryosu ise sözde işgal altındaki köylerin kurtarılması.

İsrail’den 400 komandonun katıldığı, Kıbrıs'ın güneyindeki Trodos dağlarındaki tatbikat 11 Haziran'da başladı. Tatbikat İsrail ile Rum kesiminin son 4 ay içinde yaptığı 3'üncü ortak askeri tatbikat. Daha önceki tatbikatlar deniz ve hava unsurlarını kapsıyordu.

Tatbikatın, Türkiye'nin Kıbrıs'ta yaptığı arama kurtama tatbikatı ile aynı zamana denk getirilmesi dikkat çekici.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Rum yönetimin tatbikatına tepki geldi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada tatbikatın zamalanmasına işaret edilerek, "Aynı hassasiyeti paylaşmıyoruz" denildi.

KKTC DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: MÜZAKERE RUHUNA AYKIRI

Müzakere sürecinde kritik bir dönemece girilirken, uluslararası Cenevre zirvesinin yeniden toplanacağı bu hassas dönemde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu tür tek yanlı faaliyetlere girişmesi müzakere ruhuna aykırı düşmekte, yakın zamanda zaten sarsılmış olan güven ortamını zedelemekte ve niyetlerinin sorgulanmasına vesile olmaktadır. Özellikle bu dönemde askeri tatbikat gerçekleştirme yönündeki tutumu manidar buluyoruz.//

Kıbrıs müzakereleri kapsamında 2'nci Cenevre Konferansı 28 Haziran'da yapılacak. Kritik zirveye garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katılacak.

Avrupa Birliğinin gözlemci sıfatıyla katılacağı zirvede; Mülkiyet, Avrupa Birliği ile İlişkiler, Ekonomi, Yönetim ve Güç Paylaşımı konuları ele alınacak.

ulusalkanal.com.tr

israil Güney Kıbrıs Rum Yönetimi