Tarihi Alsancak Stadı kaderine terk edildi

1959 yılında kurulan ve o zamanki adıyla Türkiye 1. Ligi, şimdilerin Süper Ligi’nde ilk maça ev sahipliği yapan İzmir Alsancak Stadı, adeta kaderine terk edildi. Yetkililerin 2015-2016 futbol sezonuna yetişeceği yönünde açıklamalar yaptığı tarihi stat için herhangi bir somut adım atılmadı.

Tarihi Alsancak Stadı kaderine terk edildi

Türk futbol tarihinde çok önemli bir yere sahip olan İzmir Alsancak Stadı, bugünlerde kaderine terk edildi. 21 Şubat 1959’da İzmirspor’un Beykoz 1908’i konuk ettiği karşılaşmayla Süper Lig’in ilk resmi maçının oynandığı, aynı maçın 11. dakikasında İzmirspor forması giyen Özcan Altuğ’un ilk resmi golü ağlara gönderdiği İzmir Alsancak Stadı mazisini arıyor.

YENİ SEZONA YETİŞECEKTİ

6 Ağustos 2014’te yapılan depreme dayanıklılık testinde, olumsuz sonuç çıkması nedeniyle 20 Ağustos 2014 tarihinde alınan kararla kapatılan tarihi stat için 2015 yılının Mart ayında Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü'ne talimat gönderen Gençlik ve Spor Bakanlığı, yıkım işlemlerinin başlamasını istemişti. Yıkımın ardından yeni projenin inşasına başlanacağı ve Alsancak Stadı’nın yeni haliyle 2015-2016 futbol sezonuna yetiştirileceği bildirilirken, o günden sonra tarihi stadın yüzüne bakan olmadı.

İL MÜDÜRÜ SESSİZ

İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, 2015 yılının Nisan ayında yaptığı açıklamada, stadın yıkımına başlanacağını ve tesisin 2015-2016 sezonun ikinci yarısında maçların tekrardan oynanmasına uygun hale geleceğini söylemesine rağmen, yenileme çalışması için herhangi bir adım atılmadı.

23 Mayıs 1976'da, Trabzonspor’un Anadolu’nun ilk şampiyonu olarak çıktığı Alsancak Stadı hakkında açıklama yapmaktan kaçınan Tatlısu, gerekçe olarak ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın herhangi bir röportaj için kendisine izin vermediğini söyledi.

TEHLİKE GÖZLER ÖNÜNDE

1910 yılında futbol alanı olarak kullanılan 1929 yılında ise tam anlamıyla stat olarak kullanılmaya başlanan İzmir Alsancak Stadı, şimdilerde yıkılmamak için adeta direniyor. Betonları dökülmüş taşıyıcı kolon ve kirişlerin arasından gün yüzüne çıkan çürümüş demirler, tarihi stadın durumunu gözler önüne seriyor. Nice gol sevinçlerine ev sahipliği yapan tribünlerde ise boş içki şişeleri duruyor.

ÇİMLER HALA SULANIYOR

Kullanım hakkı halen Altay Spor Kulübü’nde olan tarihi statta çalışan tek aksam ise sulama tesisatı. Altaylı yöneticiler, çimlerin ölmemesi için her gün düzenli bir şekilde çimleri suluyor. Yabani otların insan boyuna yaklaştığı statta, skorbord ve yedek kulübeleri ve onca masrafla yapılan elektronik turnikeler ise kullanılmaz halde.

Eski depreme dayanıksız tribünlerin yıkılarak yerlerine 7 bin 500’er kişilik iki tribünün yapılması planlanan Alsancak Stadı, Türk futboluna yeniden ev sahipliği yapacağı günleri iple çekiyor.

İHA

İzmir Alsancak stadı