Proje yarım kaldı

2008 yılında temeli 3 Cumhurbaşkanı tarafından atılan ve asrın projesi olarak tanıtılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesi yarım kaldı. Projenin Türkiye ayağı olan 76 kilometrelik bölüm 290 milyon TL'ye ihale edildi. 3 kez el değiştiren projeye toplam 1 milyar harcanmasına rağmen 76 kilometrelik demiryolu hattı hal tamamlanamadı.

Temeli 2008 yılında Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan Cumhurbaşkanı tarafından atılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının 76 kilometrelik Türkiye ayağı, ihale sistemi yüzünden yarıda kaldı.

Tarihi ipek yolunu demir ağlarla canlandıracağı söylenen ve asrın projesi’ olarak tanıtılan proje 290 milyon liraya ihale edildi. İhalesi iki kez tekrarlanan, projesi 3 kez el değiştiren demiryolu hattına 1 milyar lira harcandı ancak demir yolu hattı hala yarım.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre 2011’de tamamlanması öngörülen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu inşaatı için ilk ihale 2008 yılında yapıldı. İhaleyi 294 milyon liralık teklifle Özgün-Çelikler Yapı konsorsiyumu kazandı. Ancak şartnamenin gerçekçi hazırlanmaması ve sonradan çıkan tünel masrafları ile 435 milyon lira harcanmasına rağmen işin yüzde 39’u bitirildi.

2012’de yenilenen ihaleyi alan Şenbay Madencilik-Ermit Mühendislik ortaklığı, belirlenen maliyetten 12 kat fazla fiyat verdiği altyapı kazı işlerini tamamladı. İdare Mahkemesi, itirazlar üzerine firmanın sözleşmesini feshetti ve üst yapı işlerine başlanamadı. Devletin kasasından bu ihale için 537 milyon lira çıktı. Bu kararla Aralık 2013’te demiryolu yapım süreci durdu.

Proje son olarak en iyi üçüncü teklifi veren Gülermak-Kolin İnşaat’a bırakıldı. Fakat Danıştay, mahkemenin kararını bozdu ve ihale yeniden sözleşmesi feshedilen şirkete bırakıldı. Gelinen noktada, tarihi demiryolu hattının yapımı kilitlendi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın hesabına göre, işin bitmesi için 500 milyon lira daha gerekiyor. Yani proje bitirilir ise toplam maliyet 1,5 milyar lira olacak. Türkiye’yi Azerbaycan ve Gürcistan’a karşı mahcup düşüren ihaleyle ilgili Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun soruşturma başlatacağı belirtildi.

ulusalkanal.com.tr