İslam dünyası Ramazan ayına buruk girdi

İslam dünyası, Ramazan ayına Kovid19 salgının gölgesinde girdi. Önlemler nedeniyle birçok ülkede, cami ve ibadethaneler kapalı, toplu etkinlikler yasak. Cuma ve Teravih namazları çok sayıda ülkede cemaatsiz kılınırken, bazı ülkelerde kısıtlamalar gerekli tedbirle çerçevesinde esnetildi.

İslam dünyası Ramazan ayına buruk girdi

Suudi Arabistan’da teravih namazları cemaatsiz olarak kılınıyor. Mekke ve Medine’deki teravih namazlarına gerekli önlemler altında sadece görevliler katılıyor. Ülkede ayrıca sokağa çıkma yasağının Ramazan ayı boyunca gevşetilmesi kararı alındı. Tüm kentlerde halk 09.00 ile 17.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek..

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa'da ilk teravih namazı korona önlemleri altında az sayıda kişinin katılımıyla kılındı. Mescid-i Aksa Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani, Filistinlileri evlerinde namaz kılmaya çağırdı.

200 milyonun üzerinde Müslümanın yaşadığı Hindistan, ramazan ayına sokağa çıkma yasağının gölgesinde giriyor. Ülkede Müslümanlar, "hilalin görünmesine" bağlı olarak yarın veya pazar günü oruç tutmaya başlayacak. Kanaat önderleri, namazların evde kılınması ve geniş katılımlı iftarlardan kaçınılması çağrısında bulundu.

Ramazan ayının ilk Cuma namazı da pek çok İslam ülkesinde cemaatsiz kılındı. Etiyopya, Filipinler, Bosna-Hersek ve Karadağ camiler boş kalırken, Endonezya ve Pakistan’da Cuma namazı, sosyal mesafenin korunduğu saf düzeninde maskelerle kılındı.

ulusal.com.tr

ramazan ayı