Gaz vanası Türkiye'nin eline geçecek!

Rus Gazının Avrupa'ya sevkiyatı, Türkiye üzerinden yapılacak. Açıklama Rus Resmi Enerji Kurumu Gazprom'un Genel Müdüründen geldi. Batı'nın gaz vanasının Türkiye'nin eline geçecek olması Avrupa'yı rahatsız etti. Rusya'ya yönelik yaptırımlara uyun baskısı yapan Batı dünyası, Türkiye'ye karşı yine Avrupa Birliği üyeliği kozunu devreye koymaya hazırlanıyor.

Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı yapacak olan 'South Stream'in durdurulmasından sonra Rus resmi enerji holdingi Gazprom, Avrupa stratejisini değiştirme kararı aldı.

Rusya Devlet televizyonuna açıklama yapan Gazprom Genel Müdürü Alexey Miller, Rusya'nın Avrupa piyasasına karşı tutumunun temelden değişeceğini söyledi. Türkiye'yi, Avrupa'ya karşı güçlü bir geçiş ülkesi olarak gördüklerini belirten Gazprom müdürü, kurulacak hatla, Türkiye'nin Avrupa'ya her yıl 50 milyar metreküp doğalgaz dağıtımı yapacağını belirtti.

Türkiye'ye kurulacak hat için çalışmalar sürerken, gaz vanasının Türkiye'ye geçecek olmasına Avrupa'da rahatsızlığa neden oldu. Rus basını, Avrupa'nın, Türkiye'ye, Rusya'ya uygulanan yaptırımları bozmayın baskısı yapacağını iddia etti.

İddianın temelini, Avrupa'dan gelen bir heyetin sürpriz sayılabilecek Ankara ziyareti oluşturuyor. Avrupa Komisyonu'nun Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Türkiye'ye geldi. Heyet ilk olarak Başbakan Davutoğlu'nu ziyaret etti.

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, ziyaretin aday ülke konumundaki Türkiye'ye verilen önemi gösterdiği belirtildi. Ancak Rus basınına göre AB temsilcilerinin Ankara ziyaretinde asıl amaç Türkiye'yi Rusya karşıtı yaptırımlara katılmaları konusunda baskı altına almak.

Avrupa Birliği Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için adaylık kozunu devreye sokacak. Bu kapsamda stratejik ortaklık ve yakın komşuluk vurguları ön plana çıkarılacak.

ulusalkanal.com.tr