Üniversite sınavında baraj düşürüldü: Barajın 170'e çekilmesi çözüm mü?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda baraj düşürüldü. Temel Yeterlilik Testi'nde baraj 140, Alan Yeterlilik Testi'nde ise 170 oldu. Eğitimciler, barajın indirilmesinin kısa vadeli bir çözüm olduğunu belirtti.
Haber: Buse Gençtürk
Salgının gölgesinde süren eğitimle üniversite sınavına giren yüz binlerce öğrenci barajın altında kaldı. Bu nedenle üniversite sınavında baraj aşağı çekildi.
2020'de de uzaktan eğitim görülmesi nedeniyle baraj 170'e çekilmişti. Eğitimciler ise bu yöntemin kısa vadeli bir çözüm olacağını belirtti.
MATFEN Koleji Müdürü Emrah İskender, üniversite kontenjanlarının yetersiz kalabileceğine dikkat çekti:
- 2020 de baraj 170 olmasıyla birlikte eşit ağırlıkta 999 bin kişi 4 yıllık tercih yapma hakkına sahipti. Bu sene 180 Baraj sınav daha zor 587 bin kişi gözüküyor Eşit ağırlıkta. Bu sözelde de öyle. 400 bin kişi eşit ağırlık alanından tercih yapma hakkına sahip değil.
- 2 buçuk milyon kişinin sınava girdiğini düşünürseniz çok sayıda üniversite kontenjanı taşıyor herkes üniversite okumalı diye bir düşüncemiz varsa Baraj düşürülsün ama lisans için baraj dediğimiz bir öğrenci yükseköğretim için ne kadar başarılı olacak?
Eğitim-iş 1 Nolu Şube Örgütlenme Sekreteri Ata Alkusal, kararın akademik başarıyı düşüreceğini vurguladı:
- Barajın düşürülmesi TYT ile geçen meslek liseli öğrencilere avantaj sağlar. Akademik başarıyı düşürecektir. Vakıf üniversitelerinin boş kalan kontenjanlarını doldurmak amaçlanıyor.