ABD, Yemen'de Suudi Arabistan'a sağladığı asker desteğini kesti

ABD Başkanı Biden, ülkesinde ilk ziyareti Dışişleri Bakanlığı'na yaptı. Kendi yönetiminde uygulanacak dış politika adımlarını açıkladı. Suudi Arabistan'a Yemen'de verdikleri askeri desteği sona erdirdiğini belirten Biden, Almanya'daki Amerikan askerlerinin geri çekmesi sürecinin dondurulduğunu söyledi. Yeni dönemde müttefiklerle ittifakların güçlendirileceğini ifade eden ABD Başkanı Çin ve Rusya'yı da hedef aldı.

ABD, Yemen'de Suudi Arabistan'a sağladığı asker desteğini kesti

''Amerika geri döndü.'' Yeni Başkan Joe Biden, başkanlığı dönemindeki Amerikan dış politikasını bu sözlerle tanımladı. Trump'ın "Önce Amerika" politikası döneminin sona erdiğini vurguladı.

Göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Dış İşleri Bakanlığına yapan ABD Başkanı Biden, uzun bir konuşmayla izleyeceği dış politikayı anlattı. Kritik kararları peş peşe açıkladığı konuşmasında, Çin, Rusya ve İran'a da tehditler savurdu.

Biden, ülkesinin Yemen'de Suudi Arabistan'a verdiği askeri desteği sona erdirdiğini ve ilgili silah satışlarını durdurduğunu açıkladı:

- Bu savaş artık bitmeli. Bu konudaki vaadimizi yerine getirebilmek için Yemen'deki savaşta operasyonlara sağlanan tüm Amerikan desteğini, ilgili silah satışları da dahil olmak üzere sonlandırıyoruz.

Joe Biden, Yemen'de askeri destek sonlandırılsa da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin İran'a karşı desteklemeye devam edeceklerini söyledi:

- Ortaklıklarımızı yeniden kuracağız ve dünyayla yeniden bir araya geleceğiz

Yeni Amerikan Başkanı, müttefiklerle yakın iş birliğine geri dönüleceği ve ittifakların onarılacağı mesajı verdi. Bu kapsamda, Almanya'daki Amerikan askerlerinden 12 binini çekme kararının askıya alındığını açıkladı.

Çin'i ABD için en ciddi rakip olarak niteleyen Joe Biden, Rusya konusunda Trump dönemine atıf yaptı; ''ABD'nin boyun eğdiği günler sona erdi." Dedi. ''Otoriter devletler'' olarak nitelediği Çin ve Rusya'ya karşı daha saldırgan bir politika izleyeceğinin mesajını verdi:

- En ciddi rakibimiz Çin'in refahımız, güvenliğimiz ve demokratik değerlerimiz için ortaya koyduğu meydan okumanın farkındayız. Çin'in ekonomik istismarıyla, agresif eylemleriyle, insan haklarına, fikri mülkiyete ve küresel düzene karşı saldırılarıyla mücadele edeceğiz. Yarının Amerikan liderliği, Çin'in artan emellerine ve Rusya'nın demokrasimize zarar vermeye yönelen eylemlerine karşı yeni bir momentum yakalamalıdır.

abd amerika operasyon Yemen suudi arabistan asker Biden