Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı: Yeni kontrollü sosyal hayata uyum sağlamak zorundayız

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, Ulusal Kanal’da, Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası Programına konuk oldu.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı: Yeni kontrollü sosyal hayata uyum sağlamak zorundayız

Salgınla mücadelede son rakamları değerlendiren İnandı, "Dünkü rakamlara baktığımızda beklenmedik bir durumla karşılaşmıyoruz. Test sayılarımızın azaldığını görüyoruz. Ancak Türkiye’de belirti gösteren hastalara test uygulandığı için azalış normaldir. Vaka sayımızda iniş devam ediyor. Ancak unutmayalım ki önlemlere uyduğumuz sürece iniş devam edecektir." dedi.

Türkiye’nin test politikasını da değerlendiren İnandı, "Test stratejimizi geliştirmek zorundayız. Sadece belirti gösterenlere değil riskli gruplara da test yapmamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı şu an risk gruplarını izliyor ancak sadece belirti gösterenlere test uyguluyor. Belirti olsun olmasın belirli aralıklarla test yapmamız gerekir. Test kapasitemizi hızla arttırmalıyız." diyerek öneri de bulundu.

Havaların ısınmasının virüsü nasıl etkileyeceğinden de bahseden İnandı, "Sıcaklığın artmasının virüs üzerinde öldürücü etkilerinin olduğunu biliyoruz. Çünkü güneş ışınları mikroorganizmalar üzerinde öldürücü etkiye sahiptir. Onun etkilerini görmeye başladık. Planları kademeli şekilde uygularsak eğer yaz dönemini rahat geçirebiliriz. Önlemleri önceliklere göre gevşetmemiz gerekiyor." dedi.

Salgında ikinci dalga tehlikesini de değerlendiren İnandı, "Önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında salgının tüm kuzey yarımkürede tekrar canlanması kuvvetli bir ihtimal. Buna karşı şimdiden hazırlık yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin büyük çoğunluğu hala risk grubundadır. Yeni kontrollü sosyal hayata uyum sağlamak zorundayız." diyerek yaşam tarzının değişmesi gerektiğine vurgu da bulundu.

ulusal.com.tr

koronavirüs