Tarım Bakanlığı'ndan tartışmalı ihale

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tunceli'de korunması gereken bir tür olarak bilinen dağ keçilerinin avlanabilmesi için ihale açtı. Ulusal ve uluslararası sözleşmeler gereği, dağ keçileri koruma altında bulunuyor. İhale kamuoyunda tepki çekerken, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ihaleyi eleştiren bir sosyal medya mesajını beğenmesi dikkat çekti.

Tarım Bakanlığı'ndan tartışmalı ihale

Tunceli'de dağ keçilerinin avlanması, 2019 yılında dönemin Valisi Tuncay Sonel'in imzasıyla yasaklandı. Türü yok olma tehlikesi altında bulunan yaban ve çengel boynuzlu dağ keçilerinin avlanması, Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa'nın yaban hayatı ve yaşam ortamlarını koruma sözleşmesine de aykırı...

Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Tunceli'de toplam 17 adet yaban ve çengel boynuzlu dağ keçisinin avlanabilmesi için ihale açtı. İhale, 13 Temmuz'da, kapalı teklif usülüyle yapılacak.

Dağ keçilerinin korunması gerekirken, avlamak için ihale edilmesi kamuoyunda tepki çekti. Tunceli Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi, ihaleyi yargıya taşıyacağını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, sosyal medyada ihaleyi eleştiren bir paylaşımı beğenmesi ise kafaları karıştırdı. Paylaşımda "Dağ keçilerini vurma ihalesini genelde yabancı avcılar alıyor. İspanya'dan, Avusturya'dan gelen katiller, yerli muhbirlerin rehberliğinde Dersimlilerin bakmaya bile kıyamadığı, gözü gibi koruduğu dağ keçilerini/geyikleri vuruyor" ifadelerine yer verildi.

Tunceli'de zaten sayısı parmakla sayılacak kadar az bulunan, bu nedenle de koruma altında olan dağ keçileri neden avlanarak öldürülmek isteniyor? Böyle bir ihaleye neden gerek duyuldu? Kim karar verdi? Kamuoyu, Tarım Bakanlığı'ndan bu soruların yanıtını bekliyor.

ulusal.com.tr

Bekir Pakdemirli tunceli tarım ve orman bakanlığı dağ keçisi