Tarihi anlaşma sağlandı
Bugün bütün dünyanın gözü Avusturya'nın başkenti Viyana'daydı. İran ile P5+1 ülkeleri arasında 2 haftadır yürütülen nükleer müzakerelerden "nihai anlaşma" çıktı. Anlaşmayla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımlara dayanak olan 7 maddeyi iptal edecek. Böylece İran'a yönelik ekonomik ve askeri ambargolar da kalkacak
Amerika'nın ambargo politikası çöktü. İran Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi üyeleriyle oturduğu nükleer müzakere masasından nihai anlaşmayla kalktı.
Anlaşmanın duyurulmasının ardından taraflar Avusturya'nın başkenti Viyana'da son kez bir araya geldi. Görüşme öncesi İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Zarif anlaşmayı, "mükemmel olmasa da yeni ufuklar açacak bir kazan kazan çözümü" olarak niteledi. İran Dışişleri Bakanı, "Tarihi bir an. Önemli bir başarı. Bugün umutların tükendiği gün olabilirdi, ama şimdi umut dolu yeni bir döneme gidiyoruz." dedi. Mogherini de "Anlaşma silah programından daha fazlası. Bu karar uluslararası ilişkilerde yeni bir sayfa açabilir. Bu tüm dünya için bir umut işareti" ifadelerini kullandı.
Ekleriyle birlikte 80 sayfayı bulan anlaşmaya göre; maddeler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin onayından itibaren 90 gün sonra yürürlüğe girecek. Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İran'a yaptırımlara dayanak oluşturan 7 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı iptal edilecek. Yeni anlaşma, 10 yıl geçerli olacak.
İran'ın Uranyum zenginleştirme oranı 15 yıl boyunca yüzde 3.67'yi geçmeyecek. İran, Fordo nükleer tesisini bir teknolojik merkeze dönüştürecek. Bu tesisteki santrifüjler izotop üretiminde kullanılacak. Taraflar, yılda en az 2 kere olmak üzere bakanlar düzeyinde toplantılar yapacak. Toplantılarda nükleer anlaşmanın gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini değerlendirilecek.
İran anlaşma maddelerini ihlal ederse, ihlal tarihinden itibaren 65 gün içinde yaptırımlar geri getirilecek. Anlaşmayla silah ambargosu 5, füze ambargosu 8 yıl daha yürürlükte kalacak. İran'ın BM tarafından gelecek askeri tesislere giriş talebini sorgulama hakkı bulunuyor.
ulusalkanal.com.tr