Bölgede bir ilk! Türkiye ve Suriye Meclis Başkanları aynı masada

Türkiye ve Suriye aynı masa etrafında resmen buluştu... Bölge ülkeleri terör tehdidine karşı bir araya geliyor. Tarihi önemdeki toplantı Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleşti. Irak'ta bölge ülkelerinden parlamenterler bir araya geldi. Türkiye, Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve İran aynı masa etrafında toplandı... TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Suriye Meclis Başkanı Hammud Sabbah, aynı karede poz verdi. Eş zamanlı bir gelişme de Şam-Riyad ekseninde yaşandı. Putin'in Suriye özel temsilcisi Lavrentiyev, Riyad'tan Esad'a Suudi Arabistan yönetiminden "pozitif" mesajlar taşıdı

Bölgede bir ilk! Türkiye ve Suriye Meclis Başkanları aynı masada

Türkiye ve SuriyeIrak'ta aynı masa etrafında buluştu.. Bölge ülkeleri teröre çözüm tarihi önemde bir toplantıyı Bağdat'ta gerçekleştirdi.

Devrim Muhafızlarının terör örgütü sayılması, Suriye'nin kuzeyinde terör koridoru için yeni sevkiyatlar, Irak'ta üs sayısını arttırma hedefi. Amerika Ortadoğu'da yeni krizler yaratarak bölgede ağırlığını arttırmaya çalışıyor. Bölge ülkeleri ise Amerika'ya karşı yeni ittifaklarla diplomatik temaslarını hızlandırıyor.

Bu kapsamda Irak'ta önemli bir zirve yapıldı. Türkiye, Suriye, Irak, Suudi Arabistan , İran, Kuveyt ve Ürdün aynı masada bir araya geldi.

Türkiye'den zirveye katılan isim Meclis Başkanı Mustafa Şentop oldu.

Şentop bölgedeki gelişmelere işaret etti, "Toplantıyı önemsiyoruz" dedi.

Suriye uyuşmazlığının başından bu yana ilk kez Suudi Arabistan, Türkiye ve Suriye bir konferansta beraber çalışacak.

Bağdat'taki zirveye İran ile diplomatik ilişkileri olmayan Suudi Arabistan'ın katılması öne çıkarken Moskova'dan dengeleri değiştirecek bir hamle geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Riyad'da yaptığı temasların ardından Şam'a geldi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la görüşen Lavrentiyev, Suudi Arabistan yönetiminden Esad'a "pozitif mesajlar" taşıdı.

Sputnik Arapça'nın haberine göre, Suudi Arabistan yönetimi Suriye devletine; "iki ülke arasındaki sorunlu konuların çözümü ve ilişkilerin onarılması için adım atılması" mesajı yolladı.

Şam'da temaslarda bulunan tek Rus yetkili Lavrentiyev değildi. Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov da Esad'la bir araya geldi. Suriye ekonomisinin canlandırılması için yapacağı yardıma istişare eden Borisov, "çalışmalarımızın başarılı olacağından eminim" dedi.

ulusal.com.tr

türkiye suriye ırak mustafa şentop bağdat