Erdoğan: PYD’nin eğittiği teröristler Türkiye’de eylem yapıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın 50 dakikalık görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı. Görüşmede, Erdoğan PYD’nin IŞİD’den farklı olmadığını, PYD kamplarında eğitilen teröristlerin Türkiye'ye geçerek eylemler yaptığını vurguladı. Obama ise Erdoğan’a basın özgürlüğü konusunda yüklendi.

Erdoğan: PYD’nin eğittiği teröristler Türkiye’de eylem yapıyor

Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’da giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Amerika Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Görüşme 30 dakika olarak planlanmıştı ancak yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmede, Erdoğan Obama'ya Türkiye'nin PYD konusundaki hassasiyetlerini iletti.

Erdoğan, özellikle Türkiye’nin güvenliği konusunda PKK, PYD ve IŞİD’in terör saldırılarının benzerliğine dikkat çekti. Bu örgütlerin birbirlerinden farkının olmadığını söyledi. PYD kamplarında eğitilen PKK’lıların Suriye’den gelip Türkiye’yi vurduğuna dikkat çekti.

Erdoğan ayrıca Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen özerk bölge için de kaygılarını Obama’ya aktardı. Cumhurbaşkanı bölge için yapılacak hamlelerde iki ülkenin ortak bir plan içerisinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan mülteci konusuna da değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama’ya, Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgenin önemini bir kez daha anlattı. Güvenli bölgenin kurulmasıyla Suriyelilerin ülkelerini terk etmeyeceğinin altını çizdi.

Obama ise Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde kapanış konuşmasında Erdoğan’a yüklendi. Obama, “Türkiye’de bazı eğilimlerden rahatsızım” ifadesini kullandı. Basın özgürlüğüne işaret etti. ABD Başkanı, “Biz onlara önerilerde bulunmayı sürdüreceğiz" dedi.

Erdoğan'ın demokrasi sözü vererek göreve geldiğini hatırlatan Obama, "Erdoğan böyle bir mirasın takipçisi olmalı, bilgiyi baskı altına alan ve demokratik tartışmaya son veren bir stratejinin değil" şeklinde konuştu.

ulusalkanal.com.tr