Kadınlara söz hakkı tanınmadı

5 Aralık 1934… Tarih, bugünü Türk kadının ortaçağ karanlığından çıktığı gün olarak yazdı. Meydanlara çıkan kadınlar, Cumhuriyet Devrimi ile kendilerine verilen seçme ve seçilme hakkının 83’üncü yılını kutladı.

Mustafa Kemal Atatürk bu konuşmayı 1925 yılında Kastamonu’da yaptı. 1926’da Medeni Kanun kabul edildi. 1930'da kadının belediye seçimine katılması hakkı tanındı. 1932’de de Türk kadını muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkını kazandı.

Takvim yaprakları 5 Aralık 1934’ü gösterdiğinde Mustafa Kemal, 9 yıl önce söylediklerini hayata geçirdi. Genç Cumhuriyet, 5 Aralık 1934’te kadına seçme ve seçilme hakkı tanıdı.

Türk kadınını ortaçağ karanlığından çıkaran bu hakkın 83’üncü yılı İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla’da kutlandı. Eylemlerin ilk adresi İstanbul oldu.

Kadıköy İskele meydanındaki Atatürk Anıtı'nda bir araya gelen Cumhuriyet Kadınları açıklama yaptı.

Bir açıklama da Ankara'dan geldi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Pınar Gül, verilen hakların kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

Muğla Fethiye'de ise kadınlar Beşkaza Atatürk Anıtı önünde toplandı. Törene CKD, Türk Kadınlar Birliği, ADD ve Vatan Partisi üyeleri katıldı.

CKD yönetim kurulu üyesi Ebru Oğuzhan Yeter, kadınları mücadeleye çağırdı.

83 yıl önce verilen seçme ve seçilme hakkı İzmir’de de törenle kutlandı.

Önce Cumhuriyet Kadınları Derneği tören düzenledi.

Ardından da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin töreni yapıldı, Cumhuriyet Meydanı’nda. 100 kadın 100 davul çaldı.

Töreninde sadece İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuştu. Kadınlara söz hakkı tanınmadı. Kadın örgütleri bu duruma tepki gösterdi, meydanı terk etti.

ulusal.com.tr

kadınlar günü