İncirliin Mağarası'nda kazı çalışmaları başladı

Milas Kaymakamı Gürel: "Seramik parçaları, insan kemikleri gibi o dönemin kalıntıları ortaya çıkıyor. Bu çalışmalarla bölgemizde insanların yaşayış tarzı, tarihlerle ilgili bulgular elde edilmiş olacak"

İncirliin Mağarası'nda kazı çalışmaları başladı

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Milas ilçesindeki Gökçeler Mahallesi'nde bulunan İncirliin Mağara'nda Milas Müze Müdürlüğü ekiplerince arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.

Kazı çalışmalarını inceleyen Milas Kaymakamı Fuat Gürel, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaymakamlığın Güney Ege Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırladığı projeyle mağaranın turizme kazandırıldığını söyledi.

Gürel, ilk çalışmalar sırasında insan kemikleri ve seramik parçalarının bulunmasının ardından arkeolojik kazı kararı verildiğini belirterek, "Müze müdürlüğümüz gerekli izinleri aldıktan sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden hocalarımızın danışmanlığında iki haftadır burada çalışma yapıyorlar. Çalışmalarda mağaranın bulunduğu çağla alakalı bir kısım tarihi bilgilere ulaşılmış olacak. Seramik parçaları, insan kemikleri gibi o dönemin materyalleri ortaya çıkıyor. Bu çalışmalarla bölgemizde insanların yaşayış tarzı, tarihlerle ilgili bulgular elde edilmiş olacak." diye konuştu.

Gürel, çalışmayla mağaranın doğal yapısının yanında, kültürel değerlerinin de ortaya konularak değerinin artacağını vurguladı.

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler de Karya uygarlığının kıyıya yakın kesimlerindeki tarihle ilgili bilgilerin yetersiz olduğunu, İncirliin Mağarası'ndaki çalışmayla buna ilişkin önemli veriler ortaya konulacağını söyledi.

Karya bölgesinin Tunç Çağı'nda, milattan önce 3000 ile 1200 yılları arasında zengin bir yerleşim olduğunu vurgulayan Diler, "Neolotik ve Kalkolitik dönemle ilgili bilgilerimiz son derece azdı. Bu tür malzemelerin de İncirliin gibi mağaralardan gelmesiyle çok yüksek buluntular bize bilgi verecek. Buradaki çalışmaların gerekçesi de hem tahribatı hem de bilgileri kurtararak zenginleştirmek. Raporlar henüz yayınlanmadı ama Geç Kalkolitik dönemde bir yerleşim olduğu belli ve bu olasılıkla daha da erkene gidecek. Karya'nın dip tarihiyle ilgili bilinmezlere ışık tutacaktır." dedi.

Kazı çalışmalarında şu ana kadar mağaranın 155'inci metresindeki "gösteri salonu" galerisinde, ziyaret açık olmayan bölümde insan, hayvan kemikleri, taş gereçler, seramik malzemeler bulunduğu kaydedildi.

muğla mağara milas Fuat Gürel