Barzani IŞİD'in petrolünü satıyor

IŞİD işgal edip el koyduğu Musul petrolünü Barzani vasıtasıyla dünyaya satıyor. Suriye’de ve Irak’ta birbirleriyle savaşan örgütler işin içine petrol ve dolar girince gözlerini kapıyorlar.

Barzani IŞİD'in petrolünü satıyor

IŞİD'in ele geçirdiği bölgelerde çıkan petrol Kerkük rafinerilerinde işlenip dünyaya satılıyor.

Bölge kaynakları, IŞİD'in günde yaklaşık 50 bin varil petrol çıkardığını aktardı.

Irak’ın kuzeyinde bir firmada kamyon şoförü olarak çalışan A.K. de bu bilgiyi doğruladı:

"Tankerle IŞİD'in elindeki bölgelere gidiyor, oradan aldığım ham petrolü Kerkük rafinerilerinin bulunduğu depolara götürüyorum."

IŞİD'in elinde bulundurduğu bölgelerde çıkarılan petrolün komisyoncular, aracı tüccarlar ve kaçakçılar vasıtasıyla Barzani güçlerinin hakim olduğu Kerkük rafinerilerine götürülerek buradan dünya piyasalarına satıldığı belirlendi.

Musul ve çevresine hakim olduktan sonra buradaki petrol kuyularını ele geçiren IŞİD, buradan çıkardığı petrolün küçük kısmını ilkel şartlarda rafine ettikten sonra kendi ihtiyaçları için kullanırken büyük kısmını ise Barzani'nin hakim olduğu Kerkük rafinerilerine gönderiyor.

KERKÜK’TEKİ RAFİNERİDE İŞLENİYOR

Ham petrol bu rafineride kaliteli hale getiriliyor ve Barzani petrolü ile birleştirilerek petrol boru hattı Ceyhan'a pompalanıyor.

Buradan da dünya piyasasına satılıyor.

Böylece IŞİD'i terör örgütü olarak gören tüm ülkeler IŞİD petrolünü satın alarak onlara destek oluyor.

Kuzey Irak'ta 2,5 yıl bir inşaat firmasında kamyon şoförü olarak çalışan A.K.'nin anlattıkları da yerel kaynakları doğrulayacak nitelikte.

A.K., Kuzey Irak'ta inşaat firmasında çalıştıktan sonra, firmanın işi bitirip Türkiye'ye dönmesiyle aynı firmaya kamyonlarıyla hizmet veren Iraklı bir firmadan tanker şoförlüğü için teklif alınca burada çalışmaya başlamış.

Derya Derviş

Aydınlık

suriye ırak aydınlık barzani petrol ışid derya derviş