İdlib’te ayrıştırma operasyonu

İdlib’te Suriye Ordusu’nun operasyonu öncesi, kentte terör örgütlerini muhalif gruplardan ayrıştırma operasyonu sürüyor. Ulusal Kanal’a bilgi veren bölge kaynakları bu kapsamda Türkiye’ye müzahir grupların HTŞ’den ayrışma sürecine katıldığını belirtiyor. Kaynaklara göre terör örgütü içindeki bazı gruplar ağır silahlarını teslim etmeye başladı.

İdlib’te silahlar bırakılıyor, muhalif grupların terör örgütlerinden ayrışma süreci hızlanıyor.

Suriye Ordusu’nun İdlib’e yapılması hedeflenen operasyonu öncesi kentte önemli gelişmeler yaşanıyor. Ulusal Kanal’ın bölge kaynaklarından edindiği bilgilere göre Türkiye’ye müzahir grupların El Kaide’nin Suriye kolu Heyet Tahrir Eş-Şam’dan ayrışma süreci hızlandı. Edinilen bilgilere göre, Mayıs ayından bu yana yapılan kapsamlı çalışmalar sonuç vermeye başladı. Bu kapsamda Ağustos ayının ortalarından itibaren HTŞ içindeki bazı gruplar ağır silahlarını bırakmaya başladı.

HTŞ’nin bu süreçte silah bırakmaya yatkın olanlar ve olmayanlar şeklinde ikiye bölündüğünü aktaran kaynaklar, terör örgütünden ayrılan militanların da son dönemde arttığına dikkat çekti. Saha kaynaklarına göre bu kapsamda, Türkiye’nin HTŞ’yi terör örgütü olarak kabul eden Resmi Gazetede yayımlanan kararı da süreci hızlandıracak.

Kaynaklar HTŞ içindeki yapıların silahlarını bırakmaması halinde de, terör örgütüne dönük operasyonun gündemde olduğunu öne sürdü. Bu kapsamda terör örgütünü kurmay kadrolarına dönük nokta operasyonların da gündeme gelebileceği iddia ediliyor.

7 Eylül’de Tahran’da yapılacak zirve öncesi provokasyonlara da dikkat çekiyor yerel kaynaklar. Amerika’nın kimyasal silah gerekçesiyle bölgeye müdahale edebileceği uyarısında bulunuyor.

Öte yandan kente dönük Türk Ordusu’nun sevkiyatı da sürüyor. Kilis’ten, Suriye’nin İdlib sınırına komando, topçu bataryası ve mühimmat gönderildi. Geniş güvenlik önlemleri altında sivil ve askeri kamyonlara yüklenen mühimmat, Hatay’ın İdlib sınırına hareket etti.

HABER: ERAY ÇELEBİ

ulusal.com.tr

suriye idlib