Asgari ücret maratonu başlıyor

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2021 yılı asgari ücret görüşmeleri için ilk toplantı 4 Aralık'ta yapılacak. İlk toplantıya Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliği yapacak. Peki, nasıl bir pazarlık olacak, işçi ve işvereni masada kim temsil edecek? Ayrıntıları haberimizde izliyoruz.

Asgari ücret maratonu başlıyor

Asgari ücret maratonu başlıyor. 2021 yılı asgari ücreti için hükümet, işçi ve işveren tarafı ilk toplantısını 4 Aralık’ta yapacak.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin 2021 yılında alacağı asgari ücret için ilk toplantıya Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliği yapacak. Masada hükümeti Çalışma Bakanlığı, işçiyi Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş temsil edecek. İşverenler adına ise toplantılara Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu katılacak.

Toplam 4 kez bir araya gelecek taraflar 4 Aralık’taki ilk toplantıda çalışma takvimini belirleyecek.

Üçüncü toplantıya kadar da Türkiye İstatistik Kurumu’ndan bir kişinin bir aylık asgari geçim tutarını ortaya koyan rapor gelecek.

Aynı zamanda görüşmelerde Maliye Bakanlığı’ndan yetkililer 2020 yılında meydana gelen ekonomik ve sosyal gelişmelere ilişkin bir sunum yapacak. Sunumda 2021 yılı için ekonomik hedefler de yer alacak.

İşçi cephesini temsil eden Türk-İş her yıl olduğu gibi bu yıl da masaya bir kişinin bir aylık asgari geçim tutarını hesapladığı bir rakam getirecek. Geçen yıl görüşmelerde 2 bin 578 liranın altındaki rakamı kabul etmeyen Türk-İş, 2020 için belirlenen 2 bin 324 liraya tepki göstermiş ve masayı terk etmişti. İşçi tarafı Asgari Ücret Tespit Tutanağı’na da imza atmamıştı.

Milyonların merakla beklediği 2021 yılı asgari ücreti Aralık'ın son haftası yapılacak toplantıda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından kamuoyuna açıklanacak.

ulusal.com.tr

türkiş Asgari ücret işçi Çalışma Bakanlığı sendika