Türbeye 'NATO zırhı' yok!

Türkiye'nin yurtdışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesine yönelik olası bir saldırıda, NATO'nun "ortak savunma" ilkesi uygulanmayacak. Çünkü, Türkiye NATO’ya üye olurken o türbeyi Türk Toprakları olarak kayıtlara geçirtmedi.

Türbeye 'NATO zırhı' yok!

Suriye ile savaş senaryolarının görüşüldüğü toplantıda gündeme gelen Süleyman Şah Türbesi'ne saldırı planları, NATO'nun da gündemine girdi. Türbeye yönelik olası bir saldırı "Ortak savunma" ilkesi kapsamında değerlendirilmeyecek.

Kuzey Atlantik Antlaşması'na göre, "NATO üyesi bir üyeye yapılan saldırı, tüm üyelere yapılmış sayılır". Yani Suriye'nin Türkiye'ye saldırması durumunda NATO Türkiye lehine doğrudan taraf haline gelecek. Ancak bu ilke Süleyman Şah Türbesi için geçerli değil.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Utku Çakırözer'in haberine göre; Türkiye NATO’ya üye olurken o türbeyi Türk Toprakları olarak kayıtlara geçirtmedi. Topraklar NATO nezdinde Türkiye'ye ait olmadığı için de NATO'nun taraf olması söz konusu değil.

Haberde, NATO üyesi ülkeleri kaygılandıran bir başka noktanın da sızdırılan savaş kasetleri olduğu belirtilidi. Haberde ayrıca; NATO üyesi diplomatların, ses kasetleriyle ilgili Türkiye'yi bir anda savaşın içine sokacak bir senaryonun, Türk yetkililer tarafından "bu kadar rahatlıkta tartışılıyor olmasına" anlam veremediği kaydedildi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye cumhuriyeti Süleyman Şah