Erdoğan'dan Rusya açıklaması: İftiradır

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya'nın "Türkiye IŞİD petrolünü satın alıyor" iddiasına Katar'dan yanıt verdi. IŞİD petrolünü Suriye asıllı Rus vatandaşı George Haşravi'nin alıp Suriye yönetimine sattığını söyleyen Erdoğan, Putin'e istifa restini yineledi

Erdoğan'dan Rusya açıklaması: İftiradır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada DAİŞ ile mücadele konusunda Türkiye kadar kapsamlı ve sonuç alıcı mücadele yürüten başka ülke yoktur. Kimileri DAİŞ'i bahane ederek Suriye'de kendi projelerini hayata geçirirken, Türkiye doğrudan bu örgütün saldırılarına maruz kalma pahasına, mazlum kardeşlerinin yanında yer almayı tercih etmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Katar Üniversitesince "Fahri Doktora" verildi.

Üniversitede, kendisine Fahri Doktora verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada Erdoğan, DAEŞ ile mücadele konusuna ilişkin bilgiler verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyada DAİŞ ile mücadele konusunda Türkiye kadar kapsamlı ve sonuç alıcı mücadele yürüten başka ülke yoktur. Kimileri DAİŞ'i bahane ederek Suriye'de kendi projelerini hayata geçirirken, Türkiye doğrudan bu örgütün saldırılarına maruz kalma pahasına, mazlum kardeşlerinin yanında yer almayı tercih etmiştir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bölgemizdeki kardeşlerimizin yanında olma, terörün karşısında da en etkin şekilde mücadele etme kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.

Dünyada 20 milyonu "mülteci" statüsünde olmak üzere, 60 milyon zorla yerinden edilmiş insan bulduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sığınmacılara yönelik dışlayıcı, kapıları kapatan bu tavırların ardında dini ve etnik ayrımcılığın bulunduğu görmek, insanlık adına son derece üzüntü vericidir. Terörü bir dinle eşleştirmek en çok teröristlerin amaçlarına hizmet eder. Aynı şekilde terör ve baskıdan özgürlüğe kaçan insanları, dinleri ve kökenleri nedeniyle dışlamak da ayrıştırıcı söylemlerden beslenen kesimlerin işine yarar. Ne diyor, 'Sadece gayrı Müslümleri bize gönderin' diyor. Bakıyorsunuz, bir açıklama duyuyoruz, 'Nitelikli olanları bize gönderin' diyor. Nitelikli olmayanları 'Sakın ha' diyor. Türkiye böyle bir ayrımı da yapmıyor.

Biz Müslümanını da aldık, gayrı Müslümünü de aldık. Niye? Çünkü insan olmayı hedefledik. Zira biz yaradılanı Yaradan'dan ötürü severiz. Bizim farkımız buydu. Suriye'ye ve Irak'a komşu bir ülke olarak Türkiye bu insani trajediyle 5 yıldır yüzyüze. Biz insani ve vicdani sorumluluğumuz gereği bu insanlara açık kapı politikasını sürdürüyoruz."

- "Bölgesel ve küresel sorunlara çözüm için etkin görev alıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeliler'in, son dönemde Avrupa'ya yönelmelerinin sebebinin, ülkelerinde insanca bir hayat sürdürme umutlarını tamamen kaybetmeleri olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Suriye'de yaşanan krizin başından itibaren, bu krizin etkilerinin geniş bir coğrafya tarafından hissedileceğini ifade ettik, ifade ediyoruz. Bu krize gerçek bir siyasi değişimle çözüm bulunmadıkça, mülteci sorunun üstesinden gelemeyiz. Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada istikrar ve refaha yönelik katkıları sadece krizler karşısındaki tutumu ile sınırlı değildir. Ülkemizde son 13 yıldır gerçekleştirdiğimiz reformlar, vatandaşlarımızın geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlamıştır. Ekonomideki politikalarımız sayesinde 2008 küresel krizi ülkemizi benim deyimimle 'teğet geçmiştir.' Bölgesel ve küresel sorunlara çözüm için kurulan pek çok platformda etkin bir üye olarak görev alıyoruz."

G20 Dönem Başkanlığı süresince küresel ölçekte daha kapsayıcı bir ekonomik sistemin tesisi için gayret gösterdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küresel barış ve istikrar tesis edilmeden sürdürülebilir ekonomik gelişmenin mümkün olamayacağı görüşümüzü G20 Antalya Liderler Zirvesi'nin gündemine taşıdık. Bir de G20 Liderler Zirvesi'ne ilk defa 'Women 20" bunu getirdik. Dolayısıyla kadınlarla ilgili bu olayı da G20'de gündeme taşıdık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2016'da bir ilki teşkil edecek olan Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağını dile getirerek, "Bu zirvenin uluslararası insani hukuk, insani müdahale ve yardımlar gibi alanlarda geleceğin gündeminin belirlenmesini amaçlıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin izlediği dış politikaya değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Afrika'da izlediğimiz insani diplomasi odaklı dış politikanın en güzel örneği Somali'de kendini gösteriyor ve Türkiye, Asya Pasifik'te de Müslüman kardeşlerimizin sorunlarının çözümüne yapıcı ve müşahhas katkılar sağlıyor. Güney Filipinler'de devam eden barış sürecine hem Filipinler hükümetinin hem de Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin ortak daveti ile destek veriyoruz. Myanmar'da Rohingya Müslümanları'nın etkilendiği olaylara da ilk günden tepkisini net olarak ortaya koyan ülkelerin başında geliyoruz. Türkiye ve İspanya'nın girişimi ile 2005 yılında başlatılan Medeniyetler İttifakı... Barış kültürünü güçlendirme ve karşılıklı saygı atmosferini oluşturma amacına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Tüm bu çalışmalarımızdan başta Katar olmak üzere dostlarımızın güçlü desteğini daha fazla yanımızda görmeyi arzu ediyoruz. İnsan onuruna, gerçekten adalete önem veren ve bir barış dini olan İslam'ı yeniden insanlığın sorunlarının çözüm adresi haline getirmek mecburiyetindeyiz. Fakirlik, gıda güvenliği, çevre, insan hakları gibi temel sorunlarda hep birlikte çalışmalı, takip eden değil, takip edilen ülkeler haline gelmeliyiz. Güçlü olan haklı olan değildir, haklı olan güçlüdür. Şunu da hiçbir zaman unutmayalım 'La galibe İllallah', tek otorite, tek galip odur."

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da katıldı.

Katar Üniversitesi tarafından kendisine Fahri Doktora takdimi için üniversitenin İbni Haldun salonuna gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Erdoğan'ın sözleri sık sık alkışlanırken, birçok kişinin konuşmayı cep telefonlarıyla kaydetmesi dikkat çekti. Katar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Rashid Al-Derham, Erdoğan'a cübbe giydirerek, Fahri Doktorasını takdim etti.

Tören sonrasında, bazı öğrenciler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile özçekim yaptı. (AA)

türkiye rusya petrol erdoğan ışid