Mahkeme, bedelli uygulamalarında yaşanan 12 bin TL'lik farkın ödenmesi talebini reddetti

Bedellil askerlik parasından, 12 bin lira iade bekleyenlerin hayalleri suya düştü. 2011'de çıkarılan yasada 30 bin lira, 2014'te çıkarılan yasada ise 18 bin lira olarak belirlenen bedelli askerlik ücreti tartışmalara neden olmuş, aradaki 12 bin liralık farkın iade edilmesi için de dava açılmıştı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi davayı reddetti.

Mahkeme, bedelli uygulamalarında yaşanan 12 bin TL'lik farkın ödenmesi talebini reddetti

2011 ve 2014 yıllarında çıkarılan iki ayrı bedelli askerlik yasasında belirlenen tutar arasındaki 12 bin liralık farkın yarattığı tartışma son buldu. Son sözü Askeri Yüksek İdare Mahkemesi söyledi.

2011 yılında çıkarılan yasaya göre bedelli askerlik yapmak isteyenler 30 bin lira ödemişti. 2014 yılında çıkarılan yasa ile bu rakam 18 bin liraya çekildi.

Aradaki farkın eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddiası tartışma yaratmış, konu Askeri Yargıya taşınmıştı.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2’nci Daire Başkanlığı açılan davaya ilişkin kararını verdi. Mahkeme, aradaki farkın iadesi talebini yasal dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.

Kararda bedelli askerlik yasasının ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden düzenlendiği, bu durumun ‘kanun önünde eşitlik’ ilkesine aykırılık oluşturmadığı belirtildi.

İki yasanın 3 yıl arayla, farklı uygulama sürelerinde ve hukuksal durumları farklı olan kişilere yönelik çıkarıldığı belirtilen yasada paranın geri ödeneceğine dair bir madde de bulunmadığı ifade edildi.

ulusalkanal.com.tr