Putin açıkladı: Cumartesi gece yarısından itibaren...

Ukrayna krizinde uzlaşma sağlandı. Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna liderlerinin Minsk'te yaptığı zirve 16 buçuk saat sürdü. Amerika'nın katılmadığı zirveden ateşkes kararı çıktı. Ateşkes anlaşmasına göre, Lugansk ve Donetsk bölgeleri özel statüye kavuşacak, ağır silahlar çekilecek, yabancı ve paralı askerler ülke dışına çıkarılacak, esir takası yapılacak

Putin açıkladı: Cumartesi gece yarısından itibaren...

Ukrayna'da ateşkes sağlandı.

Uzlaşma kararı, Belarus'un başkenti Minsk'te gerçekleşen zirvede alındı. Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna liderleri 16 buçuk saat boyunca Ukrayna krizinin çözümünü görüştü. Minsk zirvesi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın paylaşıldığı Yalta Konferansı'ndan bu yana yapılan en uzun pazarlık oldu.

Minsk'te çözüm aranırken, Uluslararası Para Fonu IMF'den sürpriz bir anlaşma teklifi geldi. IMF, Ukrayna ile 17 buçuk milyar dolarlık bir anlaşma yapmak istediğini açıkladı. IMF Başkanı Christine Lagarde, verilecek kredinin bununla sınırlı kalmayacağını, Ukrayna için toplamda 40 milyar dolarlık bir fon ayırdıklarını açıkladı. IMF'nin kredi teklifi, Minsk zirvesine müdahale olarak değerlendirildi.

Ancak IMF'nin kredi kozu da görüşmeleri etkilemeye yetmedi. Zirve sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tarafların ateşkes üzerinde anlaştığını ve ateşkesin 15 Şubat'tan itibaren geçerli olacağını açıkladı.

Ateşkes metnine göre, Ukrayna için ordusunun bugün itibarıyla ulaştığı sınırlar esas alınacak, Donetsk ve Lugansk için 19 Eylül'de imzalanan Minsk Memorandumu'ndaki sınırlar esas alınacak.

İki taraf da ağır silahları ve füze sistemlerini en az 50 kilometrelik bir güvenlik bölgesi oluşturacak şekilde geri çekecek.

Tüm yabancı silahlı oluşumlar, askeri ekipmanlar ve paralı askerler Ukrayna sınırları dışına çıkacak. Yabancı askerlerin çıkarılması AGİT gözetiminde olacak.

Tüm rehineler ve yasadışı yollardan gözaltına alınmış kişiler serbest bırakılacak ve takas edilecek.

Geri çekilmenin ardından, yerel seçimler yapılacak.Ateşkesten sonra 30 gün içinde Ukrayna Parlamentosu'nda Donetsk ve Lugansk'ın Minsk Memorandumu çerçevesindeki özel statüleri kararnameyle kabul edilecek. 2015 sonunda yürülüğe girecek yeni anayasayla iki kentin özel statüleri daimi yasayla kabul edilecek.

ulusalkanal.com.tr

rusya Ukrayna Putin