Ermenistan'da istifa çağrısı krizi: Muhalefet Erivan'da Cumhurbaşkanlığı'na Yürüdü

Ermenistan'da, ordunun Başbakan Paşinyan'ı istifaya çağırmasının yankıları sürüyor. İran ve Azerbaycan gibi bölge ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi. Rusya Lideri Putin, Paşinyan ile görüştü. Ermenistan'da ise meydanlar hareketli; muhalefet partileri Başkent Erivan'da yürüyüş düzenledi.

Ermenistan'da istifa çağrısı krizi: Muhalefet Erivan'da Cumhurbaşkanlığı'na Yürüdü

Ermenistan'da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan'ı istifaya çağırması sonrası oluşan siyasi kriz çözülmeye çalışılıyor.

Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanını görevden almasına yönelik kararnameyi imzalamayan Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Parlamento Başkanı ve muhalefet liderleriyle bir araya geldi. Sarkisyan'ın, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ile de görüşmeler yaptığı bildirildi.

Ordunun istifa çağrısının ardından Ermenistan muhalefeti de eylemlerini arttırdı. Ülkedeki 17 muhalif partiyi temsil eden gruplar, Başkent Erivan'da Cumhurbaşkanlığı konutuna yürüdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in, ülkedeki durumun yasalar çerçevesinde çözülmesi için sükunet çağrısı yaptığı vurgulandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan'da yaşananların ardından, Dağlık Karabağ anlaşmalarına yönelik herhangi bir tehdit görmediklerini belirtti. “Dağlık Karabağ anlaşmalarının uygulanmasına devam edilmesi önemlidir.” dedi.

Benzer bir açıklama da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den geldi. Yaşananların Ermenistan'ın ''iç meselesi'' olduğunu belirten Aliyev, ''10 Kasım bildirisinin uygulanacağını umuyorum. Aksi halde Ermenistan daha da ağır bir duruma düşecektir'' dedi.

İran'dan da taraflara sükunet çağrısı yapıldı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Ermenistan'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirdi. Tüm taraflara ''itidal'' ve ''şiddetten uzak durmaları'' çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri, Ermenistan'da yaşananları “darbe girişimi” olarak nitelemedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ülkesinin Ermenistan'daki demokratik süreç ve kurumların gelişmesine destek olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve NATO'dan da Ermenistan yönetimine itidal çağrıları yapıldı.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, ''Siyasi farklılıklar barışçıl yollarla ve anayasaya uygun şekilde demokrasiyle çözülmelidir.'' ifadesini kullandı. Benzer bir açıklama yapan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sorunların parlamenter demokrasi ilkeleri içinde çözülmesi gerektiğini belirtti.

abd rusya Ermenistan