Trump yine Çin'i hedef aldı

Çin Halk Cumhuriyeti, resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkanı seçilen Joe Biden’a tebrik mesajı gönderdi. Trump ise Amerikalıların, Çin ordusuna finansman sağlayan Çinli firmalara yatırım yapmasını engelleyen kararname imzaladı. ABD’de Savunma Bakanının sosyal medya mesajıyla görevden alınmasının yankıları da sürüyor. ABD Genelkurmay Başkanı Milley, “Bir bireye değil, Anayasa’ya yemin ettik” sözleriyle Trump’a tepki gösterdi.

Trump yine Çin'i hedef aldı

Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçiminde, resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Joe Biden, Cumhuriyetçilerin kalesi Arizonayı da alarak delege sayısını 290’a yükseltti.

Mevcut Başkan Donald Trump’ın delege sayısı ise 217…. Trump seçim sonuçları için itirazlarda bulunsa da sayım işleminin sürdüğü iki eyalet kaldı; Kuzey Carolina ve Georgia… 16 delegeli Georgia’da az farkla Biden, 15 delegeli Kuzey Carolina’da ise Trump önde görünüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Savunma Bakanı Mark Esper'i görevden almasının yankıları sürerken, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, sert sözlerle isim vermeden Beyaz Saray’ı eleştirdi.

Milley, ordunun anayasaya bağlılığını vurguladı. "Biz bir bireye değil, anayasaya bağlılık yemini ettik" dedi. Milley, ordunun her bireyinin kişisel bedeli ne olursa olsun anayasayı koruyup savunacağını belirtti.

Öte yandan Çin Halk Cumhuriyeti, yeni ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ı tebrik etti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, yayımladığı mesajda, "ABD halkının seçimine saygı duyuyoruz. Bay Biden'ı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i tebrik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Mevcut Başkan Donald Trump ise, yine Çin’i hedef aldı. Amerikalıların, Çin ordusuna finansman sağlayan Çinli firmalara yatırım yapmasını engelleyen bir kararname imzaladı.

Kararname, ABD'li şirket ve kişilerin, havacılık, inşaat, teknoloji ve telekomünikasyon alanında Çinli firmalardan doğrudan ya da fonlar yoluyla hisse sahibi olmasını yasaklamayı amaçlıyor.

Amerikan basınına göre, Savunma Bakanlığı’nca belirlenen listede 31 Çinli firma yer alıyor. Bunlar arasında yer alan Çin Mobil İletişim ve Çin Telekomünikasyon şirketleri, Amerikan borsalarında da işlem görüyor.

Trump, Çin'in, ordusunu ve istihbaratını geliştirmek için Amerikan sermayesini sömürdüğünü ileri sürdü, bu durumun ABD'yi doğrudan tehdit ettiğini savundu.

ulusa.com.tr

abd amerika donald trump çin Biden