Washington ile kriz gerginleşti
Ankara ve Washington ilişkileri "Kobani" ayrılığından sonra şimdi de Tel Abyad krizi ile gerginleşti. ABD yönetimi, Suriye'de PKK'nın kanton ilan ettiği bölgeleri birleştirme ve sınır hattında Kürt koridorunu hayata geçirme programı izliyor. Ankara ise güney sınırımızın ABD tarafından PKK'ya teslim edilmesinden endişe duyuyor.
Ankara-Washinton hattı gergin. Gerginliğin nedeni Amerika'nın Suriye'de hayata geçirmeye çalıştığı Kürt koridordu.
Amerika, bölgedeki terör örgütlerini kullanarak sınır hattına hava operasyonları düzenliyor. Kürt koridorunun hayata geçirilmek istediği bölgelere önce IŞİD gerekçeyle hava operasyonları düzenleniyor. Araplar ve Türkmenler göçe zorlanıyor, PKK da boşaltılan bölgelere yerleşiyor. Ve bu yöntemle PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde "kanton" ilan ettiği 3 bölge birleştirilerek Akdeniz'e açılan Kürt koridoru fiilen uygulamaya geçirilmek isteniyor.
Ankara, ABD'nin politikasından rahatsız. Çünkü, PKK'nın Suriye'nin kuzeyine yerleştirilmesi Türkiye için güney sınırının bölücü terör örgütünün hakimiyeti verilmesi anlamına geliyor.
Türkiye endişelerini NATO aracılığıyla ABD yönetimine iletti. Ancak, Washington’a bildirilen rahatsızlık sonuçsuz kaldı. Beyaz Saray, "Türkiye’nin iddiasına yönelik elde somut bir veri olmadığını" savundu. Tıpkı Ayn el Arap'ta olduğu gibi PKK'nın ilerlemesini bir "başarı" olarak tanımladı.
Son olarak da Beyaz Saray’da günlük basın toplantısında konuşan Sözcü Josh Earnest, "sonucun Kobani’ye silah yardımı yapılması talimatı veren Başkan Barack Obama’nın emirleriyle sağlandığını" söyledi.
ulusalkanal.com.tr