100 yıllık lezzet: Antalya Piyazı
Piyaz, hemen hemen her bölgede yapılıyor. Tahinle harmanlanması ise Antalya’ya has bir yorum. Antalya Piyazı, sınırları aşan bir üne sahip ve kentin 100 yıllık lezzetlerinden. Ramazan sofralarının da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Emin Dere, bu güzel lezzeti herkesin kolayca yapabileceği şekliyle anlattı.
Denizi, kumu, güneşi, tarihi, kültürel değerleri ve tarımsal üretimiyle Antalya, Ata’mızın da dediği gibi “Hiç şüphesiz ki, dünyanın en güzel yeri.” Derin mutfak kültürüyle de öne çıkan kentin en özel lezzetlerinden biri de Piyazı.
Antalya Piyazı, sınırları aşan bir üne sahip. Kentin 100 yıllık lezzetlerinden. Her mevsim severek tüketiliyor. Kente ayak basan yerli yabancı misafirlerin damaklarını şenlendiriyor. Ramazansofralarının da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Köftenin yanında servis edilen bir lezzet olarak biliniyor. Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, kent ve ilçelerinde ana yemek olarak yeniliyor.
Emin Dere, kentte 30 yıldır damaklara lezzet katıyor. Bu güzel lezzeti herkesin kolayca yapabileceği şekliyle anlattı.
Yumurta, soğan, pul biber, karabiber ve tuz tercihe bırakılıyor. Usulüyle yapılırsa, ortaya tadına doyamayacağınız bir lezzet çıkıyor.
Antalya Piyazı, coğrafi işaretli bir ürün. Bunun için tescil belgesinde belirtilen özellikleri taşıması gerekiyor. Eskiden Çandır fasulyesinden yapılırken, günümüzde üretiminin kısıtlı olması nedeniyle, küçük taneli, mat, damarlı Sıra tipi kuru fasulyeden yapılıyor. Yani Antalya Piyazı, ayırt edici ana lezzetini, küçük taneli fasulyesinden ve kuru fasulye üzerine bolca dökülen tarator sosundan alıyor.