Almanya'nın Schengen kararından sonra o ülkeler de harekete geçti

Almanya’nın Schengen anlaşmasının öngördüğü serbest dolaşımı askıya alması diğer ülkeleri de harekete geçirdi. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya sınırlarında pasaport ve ve polis kontrolüne başladı.

Almanya'nın Schengen kararından sonra o ülkeler de harekete geçti

Mülteci akını, Avrupa Birliği projesinin temel taşlarından olan serbest dolaşım hakkı sarstı.

Almanya’nın Schengen Anlaşmasının öngördüğü serbest dolaşımı askıya alması diğer ülkeleri de etkiledi. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya da ulusal sınırlarında kontrollere başladı.

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Viyana yönetiminin "Almanya’nın yaptığı gibi ilerleyeceğini ve geçici sınır kontrolleri yapacağını" açıkladı. Almanya’nın Münih kentine geçmek isteyen yüzlerce göçmen ise sınır tedbirlerini arttıran Avusturya’nın batısındaki Salzburg tren istasyonunda sabahlamak zorunda kaldı. Macaristan üzerinden Avusturya’ya geçen kaçak göçmenlerin sayısının sadece dün gece 12 bin 500’ü bulduğu açıklandı.

Polonya Başbakanı Ewa Kopacz da zorunlu mülteci kotası uygulamasını kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Slovakya ise komşusu Avusturya ve Macaristan’la sınırlarında 220 polisle kontrole başladığını açıkladı. Çek Cumhuriyeti de önceki gün Avusturya sınırında kontrol uygulamalarını tekrar devreye soktu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande “Kontroller Avrupa’nın dış sınırlarında yapılmalı. Bu konuda çok ihtiyatlıyız ve ısrarcıyız” açıklaması yaptı. Hollande, ülkeleri Schengen anlaşmasına bağlı kalmaya çağırdı.

Bu arada olağanüstü hal idan eden Macaristan güvenlik tedbirlerini sertleştirdi. Binlerce kaçak göçmenin beklediği Sırbistan sınır kapısına gece yarısı raylı sistem üzerinde hareket eden dikenli teller çekti. Sırbistan-Macaristan arasında seferlerin yapıldığı tren yolu da bir süreliğine devre dışı bırakıldı.

ulusalkanal.com.tr

avusturya Çek Cumhuriyeti