Kur bütçeyi vurdu

Ankara'daki saldırının sonra güvenlik endişesi ile beş puanlık bantta dalgalanan dolar bütçeyi de vurdu. Net petrol ithalatçısı Türkiye için bu dalgalanmanın bütçeye en az bir milyar dolarlık ek yük getirdiği belirtiliyor.

Kur bütçeyi vurdu

Geçen Cuma günü 2,90'nın altına kadar gerileyen dolar kuru, Ankara'daki terör saldırısının ardından artan güvenlik endişesiyle yönünü yeniden yukarı çevirdi. Dolar, saldırının ardından 2,9625'i görürken, Avro da yükselişini sürdürerek 3,34 liradan alıcı buldu.

Kurda beş puanın üzerindeki sert dalgalanmanın Türkiye'ye maliyeti net hesaplanamazken, net petrol ithalatçısı Türkiye'de, bu dalgalanmaların bütçeye en az bir milyar dolarlık ek yük getirdiği belirtiliyor.

7 Haziran seçimleri sonrasında 3 lirayı aşan dolar kuru uzun bir süre bu fiyattan işlem görmüştü. ABD Merkez Bankası FED'in bu yıl içerisinde faiz artırmayacağı ihtimalinin güçlenmesiyle dolarda uluslararası piyasalarda düşüş başlamıştı.

TÜRKİYE NEGATİF AYRIŞTI

ABD faiz artışlarına ilişkin iyimserlikle geçen haftayı dolar karşısında yüzde 5'e yakın değer kazancı ile tamamlayan kurda, yaklaşan seçim öncesi artan güvenlik endişeleri baskı yaratmaya devam ediyor. Cuma gününü 2.91 civarında tamamlayan ve Ankara'daki patlama sonrası 2.9625'e kadar yükselen dolar/TL dün günü 2.95'in hemen altında tamamlamıştı. Kur bugün 1 puanlık gevşeme ile 2,92 seviyesinden işlem gördü.

ulusalkanal.com.tr