ABD'de Biden dönemi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Joe Biden'ın başkanlığını ilan etmesinin ardından dünya liderlerinden üst üste açıklamalar geldi. Avrupalı liderler, Biden’a kutlama mesajları gönderirken, İran Lideri Hamaney, başkanlık seçimlerini tiyatro oyunu olarak niteledi, “Kesin olay şey Amerikan rejiminin mutlak çöküşüdür" dedi. Filistin yönetimi ise, Trump'ın kaybetmesini "nisbi kazanım" olarak yorumladı.

ABD'de Biden dönemi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Demokrat Joe Biden'ın zaferini ilan etmesinin ardından İran’dan ilk açıklama, en üst düzeydeki isimden, Ayetullah Ali Hamaney’den geldi. Hamaney, ABD'deki başkanlık seçimlerini 'tiyatro oyunu' olarak niteledi.

Biden’ın başkanlığıyla ilgili Rusya’dan henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Senatör Andrey Klimov, Biden'ın başkanlığa gelmesinin Rusya karşıtı söylemleri artıracağına dikkat çekti.

Müttefiklerinden ise yeni ABD başkanına kutlama mesajları geldi.İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i tebrik eti. "İklim değişikliğinden ticaret ve güvenliğe kadar ortak önceliklerimiz için yakından çalışmayı dört gözle bekliyorum." Dedi.

Benzer bir mesaj da Kanada Başbakanı Justin Trudeau’dan geldi. Trudeau, ABD’yi “yakın dost, ortak ve müttefik” olarak niteledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kutlama mesajında, "Zamanın büyük zorluklarının üstesinden gelmek istiyorsak, transatlantik dostluğumuz vazgeçilmezdir." dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Joe Biden’ı, “Yunanistan'ın gerçek dostu” olarak tanımladı, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi.

Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki en büyük müttefiki olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron.. Türkiye karşıtı söylemleriyle tepki çeken Macron, “Bugünün zorluklarının üstesinden gelmek için yapacak çok şey var. Haydi birlikte çalışalım." ifadelerini kullandı.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de, Biden’ın başkanlığı ile ilgili olarak ABD'nin stratejik bir ortak olarak İtalya'ya güvenebileceği mesajını gönderdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Özel Temsilcisi Nebil Şaas, Filistin davasına ilişkin Amerika’nın tavrında stratejik bir değişim beklemediklerini vurguladı. Ancak Donald Trump’ın kaybetmesini Filistin için bir "kazanım" olarak yorumladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise kutlama mesajında, "ABD ile özel ittifakımızı daha da güçlendirmek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum." ifadelerini kullandı. Uluslararası kamuoyunda kabul görmeyen Batı Şeria’yı ilhak planında İsrail'in tek destekçisi Trump yönetimi olmuştu. Netanyahu, başta tartışmalı Kudüs kararı ve işgal altındaki Golan Tepeleri'nde "İsrail'in egemenliğini" tanıması gibi Tel Aviv lehine aldığı kararları hatırlatarak Donald Trump'a da teşekkür etti.

Donald Trump’ın girişimleriyle İsrail ile sözde normalleşme anlaşmaları imzalayan Körfez ülkeleri de yeni ABD başkanı Joe Biden'ı kutladı. Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Mısır, Ürdün, Sudan ile Lübnan ve Irak yönetimlerinde de çeşitli kutlama mesajları yayınlandı.

ulusal.com.tr

filistin Biden Amerika Birleşik Devletleri