'Büyük Britanya’yı Kebapla Besleyen Adam'

İngiltere'deki "En İyi Kebap Ödülleri" yarışmasının organizatörü İbrahim Doğuş, İngiliz gazetesi Financial Times’a konuk oldu.

'Büyük Britanya’yı Kebapla Besleyen Adam'

Habere geniş yer ayıran gazete ödül töreninin düzenleyicisi Centre for Turkey Studies (CEFTUS) /Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü İbrahim Doğuş'u “Büyük Britanya’yı kebapla besleyen adam” olarak sundu.

1993 yılında 14 yaşındayken İngiltere’ye göç eden Doğuş’un, bir yandan okurken diğer taraftan restoranlarda garson olarak çalıştığını ifade eden gazete, başarılı işadamının Troia Restaurant ile başlayan işletmecilik serüveninin kısa sürede, henüz 36 yaşındayken Londra merkezinin en gözde işletmelerini yönetmeye uzandığını kaydetti. Doğuş’la sahibi olduğu Troia Restaurant’ta buluşan gazete, Doğuş’un ayrıca sahibi olduğu Westminster Kitchen isimli işletmenin de bölgenin en gözde restoranları arasında bulunduğunu vurguladı. İki restoranın da yürüme mesafesindeki İngiliz Parlamentosu’ndan çok sayıda milletvekilinin düzenli yemek için geldikleri mekanlar arasında bulunduğunu aktaran Financial Times, aralarında Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan’dan İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’e kadar pek çok ünlü ve etkili politikacının, işletmenin sahibi İbrahim Doğuş’la yakın dost olduklarını da belirtti.

İngiliz gazetesi ilk kez 2013 yılında gerçekleştirilen Kebap Ödülleri reorganizasyonunun uluslararası başarısına da geniş yer ayırdı. Etkinliğin Başbakan Theresa May ve uzun süredir vejetaryen olmasına karşın ana muhalefet partisi lideri Çorbyn’in de aralarında bulunduğu siyasilerden destek aldığına dikkat çeken Financial Times, organizasyon için ‘kebabın oscarları’ ifadesine yer verdi.

Organizasyonun, uzun süre gecenin geç vakitlerinde yenilen bir yiyecek olan görülen kebabın imajını da ciddi bir biçimde değiştirdiğini vurgulayan gazete CEFTUS direktörü İbrahim Doğuş’un kebaba yönelik oluşan haksız algının giderilmesine katkıda bulunduklarına ilişkin görüşlerini aktardı.

Gazete ile Brexit sürecinin sektörü olumsuz etkilediği yönündeki değerlendirmelerini de paylaşan İbrahim Doğuş, “Hizmet sektörü her zaman insana ihtiyaç duyuyor. Şu an bile mutfakta çalışacak elemanlara ihtiyacımız var. AB’den çıkış bu ülkelerden sağlayabileceğimiz çalışanların bu ülkeye gelmesini zorlaştıracak” dedi. Brexit sürecinin İngiltere’nin her zaman için hoşgörü ve tolerans içeren yapısını da olumsuz etkilediğini savunan Doğuş’un “Irkçılık ve yabancı düşmanlığının bu denli artabileceğini hiç düşünmemiştim” sözlerini aktaran Financial Times, başarılı girişimcinin yaşadığı yaşadığı hayal kırıklığına da dikkat çekerken, iş yaşamı ve organizasyonlarının örnek birer rol model oluşturduğunu belirtiyor.

İbrahim Doğuş Direktörlüğünü yaptığı CEFTUS ve kurucusu olduğu Centre for Kurdish Progress’in Türkiye’nin ve bölgenin nabzını tutup sosyal ve siyasi açıdan bir platform oluşturduğunu söyledi. Ayrıca Britanya Kebap Ödülleri gibi Türkiyeli toplumların katkılarını da ortaya çıkaran bir projeyi başlatmaktan dolayı memnuniyetini dile getiren Doğuş çalışmaların Britanya ulusal medyasında yankı bulunmasının toplumlarımız için pozitif etki yaptığını söyledi.

ingiltere Büyük Britanya Financial Times kebap