PKK’ya yakın TEV-DEM ile Barzani’ye yakın ENKS Temsilcimeri anlaşma imzaladı

Duhok'taki Kürt Zirvesi’nde PKK’ya yakın Demokratik Toplum Hareketi ile Barzani’ye bağlı Suriye Kürt Ulusal Konseyi arasında anlaşma sağlandığı açıklandı. “Duhok Anlaşması” adlı bir metin imzalandı. Ancak iki taraf da askeri güç konusunda uzlaşamadı.

PKK’nın Suriye’deki siyasi platformu Demokratik Toplum Hareketi ile Barzani’ye bağlı Kürt Ulusal Konseyi arasında Duhok’da bir süredir devam eden toplantıda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Barzani’nin çağrısıyla Irak’ın Duhok kentinde bir araya gelen TEV-DEM ile ENKS temsilcileri 14 Ekim’den bu yana görüşmeler sürdürüyordu.

PKK ve Barzani güçleri arasında Suriye’nin kuzeyinde şekillenen siyasi ve askeri yapıya ilişkin yapılan müzakerelerde anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Tarafların "Duhok anlaşması" adını verdiği metin Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin de hazır bulunduğu bir toplantıda imzaladı. Toplantının ardından bir konuşma yapan Barzani,anlaşmayı tarihi olarak niteledi.

Öte yandan Suriye’nin kuzeyindeki PKK ve Barzani güçleri arasındaki ana sorun olan ortak askeri güç konusu hala çözülemedi. Yapılan açıklamada bu konunun önümüzdeki dönemde şekilleneceği belirtildi.

Duhok’taki zirveye ABD’li üst düzey yetkililer de katılmış, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, Mesud Barzani ve PYD lideri Salih Müslim ile gizli bir görüşme yapmıştı.

ulusalkanal.com.tr