Gediz Deltası UNESCO dünya doğa mirasına girmeye aday

Gediz Deltası Türkiye’den UNESCO dünya doğa mirasına girmeye aday. Yeni yayımlanan akademik bir çalışmaya göre Gediz Deltası UNESCO Dünya Doğa Mirası ölçütlerinin tamamını sağlıyor.

Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından olan İzmir’in Gediz Deltası, UNESCO dünya doğa mirasına aday olabilir.

Filamingo yuvası olan Gediz Deltası ile ilgili Prof. Dr. Ahmet Karataş, Yrd. Doç. Erol Kesici ve Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol rapor hazırladı. Rapor göre İzmir’in Gediz Deltası, UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası ile ilgili dört ölçütünü sağlıyor.

Gediz Deltası, 158 yıldır bilimsel olarak araştırılıyor. 1998’den bu yana da Ramsar Sözleşmesi kapsamında Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan statüsüne sahip. Aynı zamanda doğal sit alanı.

UNESCO dünya doğal mirası olmak için 4 ölçüt var. Bunlar, “eşsiz doğal güzelliklere ve estetik öneme sahip olmak; önemli fizyografik özellikler göstermek; kara, tatlı su, kıyı ve deniz ekosistemleri ile canlı topluluklarının gelişiminde önem taşımak ve son olarak tehlike altındaki türleri içeren yaşam alanlarına sahip olmak.” Akademisyenlere göre Gediz Deltası’nda bu ölçütlerin hepsi mevcut.

Türkiye’de bugüne kadar 17 kültürel ve iki karma alan Dünya Mirası ilan edildi. Ancak UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsüne sahip bir alan henüz bulunmuyor.

Uzmanlar Gediz Deltası’nın Amazon Yağmur Ormanları ve Grand Kanyon kadar değerli olduğu görüşünde. Ancak deltada Körfez Geçiş Otobanı geçecek. Çevreciler ertelenen projenin sulak alanlara zarar vereceği gerekçesiyle iptal edilmesini istiyor.

ulusal.com.tr

UNESCO Gediz Deltası