Yunanistan ve ABD'de Ayasofya tepkisi

Ayasofya'da kılınan cuma namazı sonrası ilk tepki Yunanistan'dan geldi. Kiliseler bugün Ayasofya için yas tuttu. Fener Rum Patrikhanesi Amerika Başpiskoposu da Washington'a rahatsızlığını iletti.

Yunanistan ve ABD'de Ayasofya tepkisi

Ayasofya’nın 86 yıl sonra bugün yeniden ibadete açılması üzerine Yunanistan'daki kiliseler bugün Ayasofya için yas tuttu.

Atina Başpiskoposu Yeronimos, "Bugün tüm Hıristiyanlık için yas günü. Ayasofya inancımızın bir sembolü ve evrensel bir kültür anıtıdır" açıklamasında bulundu.

Ayasofya’nın ibadete açılmasını tepkiyle karşılayan Yunanistan’da tüm kiliselerde "yas günü" ilan edildi. Karar ile birlikte protesto amacıyla bayraklar yarıya indirildi. Tüm kilise çanları öğle vaktinde çalındı.

İstanbul merkezli Fener Rum Patrikhanesi Amerika Başpiskoposu Elpidoforos da Wasington'a gitti. Başpiskopos, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüştü.

Görüşmenin ardından Fener Rum Patrikhanesi Amerika Başpiskoposu, "Mücadelemizi, değerlendirilmesi ve eyleme geçilmesi için hükümetin en üst düzeyine taşıyoruz." dedi.

Pence de, "Ayasofya'nın her inançtan her kişi için esin ve tevekkül kaynağı olarak erişilebilir kalması çağrısının arkasında duruyoruz." mesajını paylaştı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Pence'in Ayasofya paylaşımına yanıt verdi. Ayasofya Kebir Camii'nin tüm dinlere açık olacağını ve içerisindeki mozaiklerin korunacağını belirten Kılıç, Yunan Ortodoks Kilisesinin Osmanlı mirasları için aynı şeyi söyleyip söylemeyeceğini sordu.

ulusal.com.tr