Bundan sonra ne olacak? Kritik tarih 23 Ağustos!

Erken seçimi “tek ihtimal olarak” gösteren Başbakan Ahmet Davutoğlu MHP'nin kapısını çaldı. Peki bundan sonra ne olacak? Başbakan Davutoğlu en kısa zamanda erken seçilmesi gerektiği görüşünde. Bunun için ya MHP ile ortaklık kuracak, ya da kararın Meclis'te alınmasını sağlayacak. Senaryolar için kritik tarih ise 23 Ağustos.

Bundan sonra ne olacak? Kritik tarih 23 Ağustos!

AKP ile CHP'nin koalisyon kurma çalışmalarının sonuçsuz kalması üzerine erken seçim ihtimali ağırlık kazandı.

Ankara'da bir yandan AKP-MHP temasının sonuçları, diğer yandan da erken seçime nasıl gidileceği tartışılıyor.

Davutoğlu, MHP'den erken seçime kadar kurulacak bir hükümet için destek isteyeceğinin işaretini verdi.

MHP ise koalisyon hükümeti görüşmesi için kapıyı açık tutsa da azınlık hükümeti ya da erken seçim hükümetini veto ediyor.

MHP ile herhangi bir hükümet modeli için anlaşılamaması durumunda AKP olağanüstü toplantı için imzaları hafta sonu TBMM Başkanlığı’na sunacak. Meclis’in Salı ya da Çarşamba günü toplanması Cuma ya da Cumartesi gününe kadar da genel kuruldan seçim kararının çıkarılması hedefleniyor.

Erken seçim kararı için AKP'nin 23 Ağustos'a kadar zamanı var. Ancak bu noktada bir başka zorluk AKP'nin karşısında duruyor.

Erken seçim teklifi Meclis Genel Kurulu'na gelmeden önce Anayasa Komisyonunda görüşülmesi ve karara bağlanması gerekiyor. Ancak Anayasa Komisyonu henüz kurulmuş değil. Komisyonun kurulması ve kararın onaylanması için en az 2 güne ihtiyaç var.

Bir başka tartışma konusu ise erken seçim kararı için yeterli milletvekili sayısına ulaşılıp ulaşılamayacağı. Erken seçim için nitelikli çoğunluk gerekmiyor. Ancak 257 oyu olan AKP'nin muhalefet cephesinden destek bulması gerekiyor.

Bu senaryonun başarısız olması ve Meclis'ten karar çıkmaması durumunda ise inisiyatif Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçecek. Erdoğan AKP, CHP, MHP ve HDP'ye eşit sayıda bakanlığın dağıtıldığı seçim hükümeti kararını verebilecek. Ancak bu tablo AKP ve MHP cephesinde istenmeyen senaryo olarak değerlendiriliyor.

ulusalkanal.com.tr

koalisyon görüşmeleri