İşte Cemaat'e operasyonun talimatı!

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 30 ilin emniyet müdürlüğüne gönderilen talimat yazısında Gülen cemaatinin silahlı bir yapılanmasının olup olmadığının araştırılması talep edildi. Talep yazısında cemaatin tuttuğu iddia edilen arşivlerin yerlerinin 'acil' olarak tespit edilmesi ve baskın yapılması da isteniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Fethullahçı örgütlenmeye yönelik çok kapsamlı bir operasyon için düğmeye bastı.

Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan tarafından 30 ilin emniyet müdürlüklerine talimat yazısı gönderildi.

25 Haziran 2014 tarihli yazıda, öncelikli olarak örgütün istihbarat arşivlerinin ele geçirilmesi emrediliyor ve yapılması gerekenler 23 maddede sıralanıyor.

Emniyet'in yazısında, öncelikli olarak örgütün üyelerinin belirlenmesi, adres ve kimlik bilgilerine ulaşılması, teknik takip çalışması ve geçmişe dönük iletişim tespitlerinin çıkarılması talimatı veriliyor.

Yazıda, Fethullahçıların silahlı gücünün bulunup bulunmadığının da araştırılması istendi. Emniyet, Jandarma ve MİT'teki örgüt üyelerinin silahlı eyleme kalkışabilecek gücünün olup almadığı da tespiti istenen konular arasında yer aldı.

Emniyet, Gülen örgütünün yurt dışıyla ilişki ve irtibatının da belirlenmesini istedi. Örgüt üyelerinin ayrıntılı yurt dışına çıkış bilgileri de Emniyet'in araştırılmasını emrettiği bilgiler arasındı.

Emniyet'in talimatında, Fethullahçılar'ın örgüt yapısının belirlenmesi de istendi. Gülen örgütünün şeması, örgüt içi disiplin, örgüt içi iletişimin nasıl sağlandığı, örgütten ayrılanlar için ne tür tedbirlerin aranması da Emniyet birimleri tarafından araştırılacak.

Talimatta, Gülen örgütünün devlet kurumları, bağlı kurumlar, özerk kuruluşlar, meslek kuruluşları ve yerel yönetimlerdeki yapılanmasının araştırılması talimatı verildi.

Fethullahçılar'ın, Silahlı Kuvvetler, Emniyet ve MİT'teki örgütlenmesi Emniyet birimleri tarafından araştırılacak. Bu kurumlardaki üyelerin kaç kişi olduğu, kimlik bilgileri, kurumlar içindeki örgütlenme şemaları ve örgütlenme şekli belirlenecek.

Gülen örgütünün, TSK, Emniyet, MİT, Adalet Bakanlığı ve diğer kurumlardaki imamlarının kimlik ve adres bilgileri araştırılacak. Yurt dışına kaçtığı belirtilen imamların kaldıkları ülkeler belirlenecek.

Fethullah Gülen ile bağlantılı basın kuruluşlarının belirlenmesi de Emniyet birimlerine verilen görevler arasında yer aldı. Resmi yazıda, Gülen örgütünün televizyon, gazete, radyo, internet sitesi ve haber ajanslarının il ve ilçeler bazında tespit edilmesi talimatı verildi.

Fethullah Gülen örgütünün ekonomik kaynakları da kontrol altına alınacak. Bu kapsamda, örgütün ticari faaliyetlerinin tamamının belirlenmesi istendi.

Fethullahçılar'ın etkin şekilde soruşturulabilmesi için, örgütün hedef aldığı isimlerden müşteki ifadeleri alınacak. Kumpas davaları ile ilgili kitap ve haberler derlenecek. Örgütün yönetici ve elemanlarının yazdığı kitaplar incelenecek. Cemaatin davalar ve soruşturmalarla mağdur ettiği isimlerin ifadesine başvurulacak. Ayrıca, örgüt içinde yer alan itirafçıların gizli tanık olması sağlanacak.

Emniyet yazısında, çalışmalarla ilgili hiçbir idareyle açık bilgi paylaşımı yapılmaması konusunda uyarı da yer aldı.

ulusalkanal.com.tr

ankara savcılık Serdar Coşkun